Orden efter USA-krossen: ”Finns så mycket att hylla”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Emelie Ölander har aldrig sett en bättre svensk premiär.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Hanna Marklund tror att självförtroende kommer att göra Sverige gott framöver.
Foto: OLLE SPORRONG
Jens Fjellström var mycket imponerad av OS-premiären.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

STOCKHOLM/TOKYO. Sveriges premiärmatch blev en blågul succé. 

Stina Blackstenius och Lina Hurtig stod för målproduktionen och tillslut kunde USA besegras med 3-0. 

– Det är den bästa inledning av ett svenskt landslag jag sett någonsin, så bra är de, säger Discovery plus expert Emelie Ölander i tv-studion. 

Giganterna USA stod för motståndet när Sverige skulle spela OS-premiären i Tokyo. Och det blev en kanonstart på turneringen. Redan efter en kvart utbrast Kanal 5:s expert Jens Fjellström att han fått gåshud av det bländande spelet. 

Sen dröjde det inte länge innan Stina Blackstenius gav Sverige ledningen och så småningom blev hon även tvåmålsskytt. I den 72:a minuten punkterade sedan inhoppande Lina Hurtig matchen med ett nickmål. 

– Det här är de bästa 73 minuterna av ett svenskt landslag på väldigt länge, säger Jens Fjellström i Kanal 5. 

”Total kontroll i 90 minuter”

Discovery plus expert Emelie Ölander var inne på samma tankebana som kollegan Jens Fjellström.

– Det är den bästa inledning av ett svenskt landslag jag sett någonsin, så bra är de, säger Emelie Ölander i tv-studion.

Men det var fler som anslöt sig till hyllningskören efter 3-0-segern. Bland annat av tidigare landslagsspelaren Therese Sjögran som numera är sportchef i FC Rosengård. 

”Total kontroll i 90 minuter. Bästa jag sett av ett svenskt landslag”, skriver hon på Twitter. 

Även Kevin Baxter, krönikör på LA Times, berömde den svenska laginsatsen. 

– Sverige gjorde en riktigt bra match. De är lika bra som USA och visar det i dag. Alla i USA säger samma sak, spelare, ledare, Sverige är riktigt bra. Vi ska ge dem cred.

Marklund: ”Mycket att hylla”

Tidigare landslagsspelare och numera tv-experten, Hanna Marklund, var även hon imponerad. 

– Det är klart att det här ger ett enormt självförtroende, att man vet att man är på rätt väg och att det ger massa energi. Man har fått i gång forwardar, Blackstenius med två mål tidigt och Hurtig kommer in och gör mål, det är jätteviktigt. 

Hon menar även att Peter Gerhardssons ledarstil och taktiska förmåga givit det svenska laget ett lugn och en matchplan håller hela vägen. 

– Det finns så mycket man kan hylla, som att man klarar det så bra defensivt utan Magdalena Eriksson. Sen ska man veta att för svensk del kommer det att vara helt annorlunda att gå ut mot ett Nya Zeeland eller Australien som kanske bara krigar på. Det kommer att bli helt olika matchbilder men Sverige gör på alla sätt och vis det de ska göra i den här matchen. De kan ta med sig gott självförtroende och bygga vidare på det man har gjort bra. 


Tv: Så ser restriktionerna ut i Tokyo