Hatad för sitt utseende: Lämna tillbaka guldet!

Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP TT NYHETSBYRÅN

Sydkoreanska män på nätet tyckte att An San skulle be om ursäkt, eller till och med lämna tillbaka tillbaka sina OS-guld.

Skälet: att hon är korthårig.

An svarade med att ta ett historiskt tredje OS-guld i bågskytte.

De sexistiska hatkampanjerna på sociala medier lyckades inte rubba An San som hela sitt liv fått kämpa för jämställdhet. Iskallt såg hon i stället till att vinna tre tävlingar i Tokyo – i mixed, lag och individuellt.

Sydkoreanskan slog därmed ett 25-årigt olympiskt rekord (i Atlanta tog sydkoreanskan Kim Kyung-Wook två guld i bågskytte) och blev dessutom den första sydkoreanskan att ta mer än två medaljer i ett sommarspel. Hon är också den första kvinnan sedan 1904 att ta tre guld i bågskytte i ett OS.

Den 20-åriga An, som i Tokyo gjorde OS-debut, fick inte enbart ta emot hyllningar efter sina första guld utan också hat för att hon är korthårig.

Det var män som hånfullt kallade henne för feminist, som tyckte att hon skulle be om ursäkt för sin frisyr – och till och med ge tillbaka sina OS-medaljer.

Lägre puls

Hon skakade av sig näthatet, sade i ett uttalande att hon försökte att inte bry sig och istället fokusera på sitt bågskytte, och tog ett tredje OS-guld i fredags – efter en omskjutning.

Då visade 20-åringen att hon verkligen är kylig i stressiga situationer. Hon hade en puls på 119 slag i minuten jämfört med motståndarens, ryskan Jelena Osipova, som hade 167.

Efteråt erkände An:

– När det var över kändes det som att hjärtat skulle explodera.

Råddes att byta skola 

An Sans resa fram till Tokyo-succén har inte varit enkel. Hon började med bågskytte i grundskolan, enligt sydkoreanska uppgifter för att hon där erbjuds gratis mat i form av grillad kyckling.

Egentligen var bågskyttelaget endast till för pojkar och rektorn rådde henne att byta till en annan skola om hon ville hålla på med bågskytte. Men An insisterade på att få vara med och till slut bildades ett flicklag. Det är fortfarande väldigt framgångsrikt tack vare An, säger hennes tränare Kim Seong-Eun.

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet 

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program