Nästa att sparkas – för 23 år gammalt skämt

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SUE OGROCKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Kentaro Kobayashi, chef för OS-invigningen i Tokyo, får sparken – en dag före invigningen, uppger arrangörerna. I en 23 år gammal sketch skämtade han olämpligt om Förintelsen.

Kentaro Kobayashi skämtade om Förintelsen på vad som beskrivs som ett olämpligt sätt i ett gammalt videoklipp. I klippet från 1998 deltar Kobayashi i en sketch, där det skämtas om Förintelsen.

– Det blev känt att under ett tidigare framträdande använde han ett språk som hånade en tragisk del av historien, säger OS-chefen Seiko Hashimoto.

Kobayashi sparkas inför invigningen

Kobayashi ber i ett uttalande om ursäkt, och kallar en del av replikerna i sketchen för extremt olämpliga.

”Det var från en tid då jag inte lyckades få skratt på det sätt jag ville, och jag tror att jag försökte att få folks uppmärksamhet på ett fördomsfullt sätt”.

Han är den tredje framträdande personen som tvingas lämna ledningen för ceremonin, innan den ens ägt rum. Tidigare har även kompositören och den kreative chefen tvingats bort. Den förstnämnde sedan en intervju blivit känd där han berättar hur han behandlade funktionshindrade klasskompisar illa, och den kreativt ansvarige Hiroshi Sasaki fick gå i mars sedan han föreslagit att en kvinnlig komiker skulle uppträda som en gris.

OS invigs på Tokyos Olympiastadion på fredag kväll, lokal tid.


Trots regler har smittan tagit sig in i OS-byn