”Mondos” miljonbonus: ”Han har förtjänat det”

Daniel Wessfeldt.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / KVP
Armand Duplantis.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Armand Duplantis är olympisk mästare.

I samma sekund som guldet säkrades stod det klart att 21-åringen får flera miljoner i olika bonusar.

– De här kontrakten har han förtjänat eftersom han är ett unikum, säger Daniel Wessfeldt.

Armand Duplantis manager pustar ut.

– Jag tycker bara att det är så jävla skönt att det här är över. Det har varit en sån lång väntan på de här spelen och sen tre dagar mellan försök och final… det är ju outhärdligt. Skönt att få det undanstökat.

Han har precis bevittnat den 21-årige stavhopparen i dennes första olympiska final. Där gick det som väntat.

Armand Duplantis säkrade OS-guldet i en duell med Christopher Nilsen, där det aldrig var något snack om saken. Duplantis, som innehar världsrekordhöjden på 6,18 säkrade segern med sitt 6,02-hopp och gjorde sen tre försök på 6,19.

Två av dem var riktigt högkaratiga.

– Det var helt rätt att gå för världsrekordet och han var ju väldigt nära. Framförallt det första hoppet… en liten, liten justering så hade han ju klarat det med marginal. Han är ju högt över och har 6,25 i kroppen, det syns. Det är helt vansinnigt, säger Daniel Wessfeldt.

Armand Duplantis olympisk mästare

Han var en av hela OS största guldfavoriter. Armand Duplantis hanterade den pressen... utan problem.

Men Wessfeldt menar att den press som idrottarna utsätts för under spelen i Tokyo inte liknar någon annan olympiad.

– Jag tror att även ”Mondo” känner så. Den här oron… kolla på vad som hände med hans kompis Sam Kendricks som fick covid. Man blir ju orolig. Hela det här spektaklet med restriktionerna har varit påfrestande, det har legat som en filt över alla aktiva. Därför är det skönt att allt är över, att han får åka hem som olympisk mästare och så får han slå världsrekordet senare.

Armand Duplantis är en av friidrottsvärldens bäst betalda idrottare och stavhopparen har sponsorkontrakt med flera tunga aktörer som Puma, Red Bull och Omega.

Tidigare när han har slagit världsrekord har det inneburit flera miljoner in på kontot.

Enligt uppgifter till SportExpressen hade ett OS-guld plus ett världsrekord i samma tävling inneburit bonusar runt tio miljoner kronor.

Mångmiljonbelopp i bonus

Men Daniel Wessfeldt menar att ”Mondo” inte ”gick miste” om några pengar då han missade världsrekordet.

– Egentligen gick han inte miste om några pengar. Det viktigaste var OS-guldet. Det hade inte gjort så mycket rent ekonomiskt om han dessutom hade slagit världsrekordet, det kan till och med vara bättre att göra det på någon annan tävling framöver, säger han.

– Men det blir ju mer uppmärksammat om man gör det på ett OS, så är det ju. Det är ju en hel del bonusar som aktiveras i och med ett OS-guld.

Daniel Wessfeldt avslutar:

– Han cementerar ju egentligen bara sin status uppe i toppen. För alla som tar ett OS-guld och har sponsorkontrakt så innebär det ju flera miljoner. Sen exakt hur många det innebär för ”Mondo”, det kan jag inte säga på rak arm. Men det är en ordentlig skjuts ekonomiskt. Det kanske är ett tiotal friidrottare i världen som har den typen av kontrakt och det har han fått för att han är ett unikum och förtjänar det, säger Wessfeldt.