Missnöjet med bilderna – från pallen: ”Inte bra”

Chase Kalisz och Jay Litherland utan munskydd på pallen.
Foto: TASS / STANISLAV KRASILNIKOV/TASS/SIPA SIPA USA
Kirgisistans fanbärare utan munskydd.
Foto: MIKE BLAKE / REUTERS BILDBYRÅN
Här poseras det på pallen utan munskydd efter 4x100-metersfinalen.
Foto: Eurosport.

TOKYO. Internationella olympiska kommittén (IOK) ryter till och påpekar att munskydd är ett måste under OS, även vid prisceremonier.

Detta då flera simmare tagit av sig sina skydd och kramat varandra på prispallen.

– Varje gång jag har tagit av mig masken är det för att någon har bett mig göra det, säger Chase Kalisz. 

Det råder munskyddstvång på alla OS-arenor, både inomhus och ute. Och det gäller samtliga – idrottare, funktionärer och personal samt journalister – som en del av arrangörernas strikta åtgärder för att motverka spridningen av covid-19.

Trots det bryts det jämt och ständigt mot reglerna. 

Under OS-invigningen i fredags stack ett par länder ut. Trupperna från Kirgizistan och Tadzjikistan äntrade OS-arenan utan munskydd – i kontrast till så gott som samtliga övriga deltagare som följde reglerna och täckte mun och näsa.

Bilderna från invigningsceremonin retade upp IOK-chefen Christophe Dubi som säger att de kommer att ta till repressalier mot regelbrytarna om de inte skärper sig.

– Om vi ser någon bete sig helt förkastligt så kommer vi göra något åt saken. Men till en början ska vi se till att informera alla att de ska bära mask, säger Dubi till Insidethegames

Kritik mot bilderna från simningen

Trots det struntade Kirgizistans fanbärare Denis Petrashov att bära munskydd efter sitt försöksheat på 100 meter bröstsim på lördagen. 

Han promenerade rakt genom den mixade zonen utan munskydd efter sitt lopp. 

– Det är inte något som är bra att ha. Det är något som alla måste ha, säger IOK-talespersonen Mark Adams.

Dessutom har det väckts kritik mot att de simmare som på söndagen tog medalj tog av sig munskyddet på prispallen. 

Amerikanen Chase Kalisz tog av sig munskyddet på prispallen efter sitt guld på 400 meter medley. Han kramade dessutom om landsmannen och silvermedaljören Jay Literland. Också han utan munskydd. Även bronsmedaljören Brendon Smith, Australien, tog av sig sitt skydd.

Kalisz förklaring är att han blev ombedd av någon från arrangörsorganisationen att ta av sig munskyddet. 

– Jag gjorde det för att någon hade en skylt där det stod: ”Ta av din mask”, som sedan byttes till ”Ta på din mask” när vi var klara, säger han. 

– Den enda anledningen till att jag tog av min mask på podiet var det för att någon bad mig ta av den. Annars bär jag alltid min. 

Tio nya fall av smitta

Lite senare stod tolv simmaren från Australien, Kanada och USA på pallen efter damernas 4x100 frisim och kramade om varandra. Alla utan munskydd.

– Vi uppmanar alla att hålla sig till reglerna, säger Adams.

– Självklart är det många känslor i omlopp när man har tagit en medalj och vi känner med idrottarna.

– Det finns tyvärr en del (regler) som vi har behövt strama åt. Vi måste verkligen hålla oss till dessa – för vår egen skull, för alla skull och för att spelen ska kunna genomföras på ett säkert sätt, fortsätter Adams.

Ytterligare tio fall av smitta som kopplas till spelen rapporterades under söndagen och totalt har nu 123 personer smittats i juli.GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

GUIDE: Allt du behöver veta om simningen i OS 2021 • Tider och program 

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program