Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Missade medalj: ”Tror inte många klarat det”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TOKYO. Sarah Sjöström, 27, missade att ta medalj igen.

På 100 meter frisim slutade svensken femma med tiden 52,68 – 16 hundradelar från bronset.

Trots det var Sjöström nöjd med sin insats.

– Att jag tar mig tillbaka till den här nivån efter frakturen i februari är helt jävla galet. Jag tror inte många hade klarat det, säger Sjöström.

Sarah Sjöström lyckades tidigare under OS inte att försvara sitt guld från Rio på 100 fjäril. Men i natt svensk tid hade den svenska simstjärnan en ny chans är 100 fritt avgjordes, distansen där hon tog brons i Rio. 

Och det hade sett lovande ut inför finalen när Sjöström i semifinalen där Sjöström hade varit snabbast av alla sista 50 med 27,01.

Men i dag räckte hon inte till. Efter en bra start vände hon som åtta, sedan började jakten framåt. Sjöström plockade placering efter placering men lyckades inte komma hela vägen fram. Svenskan slutade femma på tiden 52,68, 16 hundradelar från bronsmedaljen. 

– Jag gjorde precis som jag skulle, låg sist efter femtio och plockade placeringar hela vägen. Och jag är riktigt glad att jag vågade följa min plan hela vägen. Men styrkan finns inte riktigt på första 50 och jag vågar inte riktigt gå ut lika snabbt som de andra, för då kommer den sista längden vara riktigt långsam, säger Sjöström.

Sarah Sjöström.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Vann finalen på 100 gjorde Australiens Emma McKeon på det nya olympiska rekordet 51,96.

– Det var väntat att det skulle var en så snabb final. Men jag tror aldrig att jag har varit med om en så snabb mästerskapsfinal i hela mitt liv. Även jag simmade mitt snabbaste lopp när det väl gällde, jag hade inte kunnat göra så mycket annorlunda, säger Sjöström som för ett halvår sedan bröt armbågen och har haft en tuff väg till Tokyo.

”Då hade det varit världsrekord”

Sjöström var, trots medaljmissen inte besviken när hon mötte media efter loppet. 

– Jag har förbättrat mig två sekunder på två månader, fatta om jag får en månad till, då är det världsrekord. Jag är redan på en mycket bättre nivå än vad jag kunde drömma om innan OS.

Sjöström framhåller också sin utveckling efter skadan. 

– Det går inte över en natt och simma på världsrekordtider när man har haft en fraktur i armbågen, det tar tid att komma tillbaka. Det räcker inte med en veckas hård träning, det är en process som man hela tiden måste jobba med. Att jag tar mig tillbaka till den här nivån efter frakturen i februari är helt jävla galet, tror inte många hade klarat det. 

I kväll svensk tid simmar Sarah Sjöström försök på 50 frisim.LÄS MER: Sjöströms kritik: ”Vet inte vad jag ska göra” 


GUIDE: Allt du behöver veta om simningen i OS 2021 • Tider och program 


SportExpressens Philip Gadd går bakom kulisserna på OS i Tokyo