Fick mardrömsdom – korsbandet är av

Vilma Matthijs Holmberg hjälper Isabelle Andersson att stretcha under en handbollsträning med Sverige
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Isabelle Andersson
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Johanna Westberg.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

TOKYO. Sverige har drabbats av ett mardrömsbesked – bara dagar innan OS-premiären mot Spanien. 

Isabelle Andersson drog korsbandet i genrepet mot Norge och missar mästerskapet. 

– Det är ett förstås fruktansvärt besked för henne, säger tränaren Tomas Axnér. 

Johanna Westberg kallas in som ersättare. 

På söndag drar gruppspelet igång för de svenska handbollsdamerna. Först ut i wtt gruppspel som Tomas Axnér kallar för ”en av de tuffaste utmaningarna i sin karriär”

I natt japansk tid blev utmaningen ännu tuffare. För i Sveriges inofficiella träningsmatch mot Norge small det plötsligt till i Isabelle Anderssons högerknä. 21-åringen togs till sjukhus där det konstaterades att hennes främre korsband var av. 

– Jag kom in i banan i en rörelse och skulle göra stegen som jag gjort tusentals gånger tidigare, sen tog det bara stopp, knäckte till och jag kände direkt att det var något fel. Men eftersom jag aldrig varit skadad tidigare så visste jag inte hur allvarligt det var, säger Isabelle Andersson.

OS-drömmen tog slut redan innan den hann börja. 

– Det är svårt att beskriva känslan just nu. Hela sommaren har gått åt till OS-förberedelserna och jag har sett fram emot det så mycket, sen kommer det här timmarna innan vi ska åka till OS-byn. I går var allt så stressigt och jag var mitt uppe i allt, att vakna upp i morse och förstå att det var sant var var mycket värre, säger Andersson. 

”Fruktansvärt besked”

Förbundskapten Tomas Axnér om skadan:

– Det är ett förstås fruktansvärt besked för henne att få dagarna innan hon ska kliva in i ett OS och jag lider verkligen med henne. ”Bellen” är framtidsspelare och jag är övertygad om att hon kommer att att komma tillbaka starkare och kunna spela framtida mästerskap för Sverige, säger Axnér.

Svenska mardrömsbeskedet – Anderssons korsband av

Andersson kommer nu att ersättas av vänsternian Johanna Westberg, som till en början tackade nej till OS på grund av familjeskäl. 

– Jag kände att jag inte kunde se mig själv vara borta från min son i så många veckor och hade en bra dialog med Johanna Wiberg (assisterande förbundskapten). Vi var överens om att de skulle kunna ringa om någonting skulle hända, säger Westberg och fortsätter:  

– Nu är förutsättningarna annorlunda jag och för egen del ska det verkligen bli häftigt. Jag är peppad att komma till Japan och är glad för den uppbackning jag kunnat få på hemmaplan som möjliggör att jag kan åka. Men jag tycker jättesynd om Isabelle som åkt på den här skadan så nära OS.

Förutsatt av Westberg nu kan lämna in två negativa covidtester så flyger hon till Japan för att ansluta till truppen på fredag. 

– Det har alltid varit en dröm och ett mål att få uppleva ett OS och det här är nog min sista chans. För fem år sedan var jag med på alla läger inför men missade OS, nu blir det tvärtom, säger hon. 


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

GUIDE: Allt du behöver veta om simningen i OS 2021 • Tider och program 

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program