Målet: Tävla för Sverige tillsammans med Mondo

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: MATSUO K/AFLO/SHUTTERSTOCK / MATSUO K/AFLO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

TOKYO. Andreas tävlade för Sverige och Armand är nybliven olympisk mästare i den blågula dräkten. 

Snart ska en tredje Duplantis börja tävla Sverige, nämligen lillasyster Johanna, 18. 

– Jag hoppas få tävla för Sverige tillsammans med Mondo, säger hon till UNT.

U20-förbundskapten Karin Olsson Westergren berättar att landslagsdebuten är planerad att ske nästa år. 

Andreas Duplantis, 28, var först ut. Han följde i sin pappa Gregs fotspår och satsade på stavhopp, men valde att tävla för mamma Helenas födelseland Sverige. Andreas representerade Sverige på ungdomsnivå från 2009 till 2012. 

Hans positiva erfarenheter av att tävla för Sverige var avgörande när hans lillebror Armand Duplantis som 15-åring även han valde att tävla i den blågula dräkten. Duplantis är, som bekant, världsrekordsinnehavare på 6,18 och nybliven olympisk mästare efter en uppvisning i Tokyo. 

Snart kommer – om allt går enligt plan – även systern Johanna, 18 att tävla för Sverige. 

Duplantis är Sveriges tredje bästa junior

Karin Olsson Westergren, U20-förbundskapten, berättar hur hon ser på lillasyster Duplantis. 

– Det skulle vara magstarkt att redan nu jämföra henne med Armand, för han är ett fenomen, så det skulle vara att göra henne en otjänst. Men det är klart hon är intressant, både som människa och utövare. Men även med sin familj och all den kunskap den besitter så har hon ju alla möjligheter att utvecklas. Hon har världens chans att bli bra, säger hon. 

Redan till sommarens U20-EM i Tallinn var tanken att Duplantis skulle debutera i den svenska landslagsdräkten, men hon missade kvalhöjden. 

– Att hon inte klarade kvalgränsen nu spelar ingen roll, hon är en väldigt duktig tjej, säger Olsson Westergren. 

Hon är faktiskt den tredje bästa junioren i Sverige i år. Framför sig i listan har hon Celina Johansson (också född 2002) som har hoppat 3,87 och Sara Winberg (född 2004) som har hoppat 4,00

Duplantis personbästa utomhus ligger på 3,78 och så har hon hoppat 3,96 inomhus. 

Oturligt nog ur ett landslagsperspektiv väntar ett mästerskapsfritt år. Den enda egentliga punkten i schemat för Johanna Duplantis året som kommer är Nordiska juniorlandskampen, som avgörs 16-17 juli. 

Om inget oförutsett händer lär det bli Johannas landslagsdebut. 

– Mitt uppdrag är ju att ta ut den bästa truppen utifrån de kvalgränser och kriterier som finns. Men det är klart att hon är intressant, jag ser hennes chanser som att vara aktuell som väldigt stora, säger Olsson Westergren. 

Johanna Duplantis börjar på college

Innan dess ska Duplantis nu börja på college. Hon ska likt Armand gå på Louisiana State University (LSU). Hon hoppas få fart på sin utveckling där.  

– Jag kommer få fler chanser och hoppas nå fyra meter nu när jag börjar på college. Träningarna kommer bli tuffare, det är en utmaning jag känner mig redo för och jag ser fram emot det, säger Johanna Duplantis till UNT.

Hon berättar för tidningen att hon drömmer om att få tävla med sin olympiske guldmedaljör till bror när nästa OS i Paris avgörs om tre år. 

Att hon heter det hon heter är hon medveten om att det kommer med press. 

– Jag har ju ögonen på mig eftersom jag är en Duplantis och det kan så klart vara en del press. Jag försöker att inte tänka på det för mycket och vara min egen person. Men det pushar mig till att bli bättre och vem hade inte velat bli lika duktig. Jag försöker lära mig mycket av honom och kanske framför allt av hans mentalitet. Han är alltid ödmjuk och hans inställning på tävling är otrolig.

Alldeles oavsett var Johanna Duplantis karriär tar vägen menar Olsson Westergren att familjen Duplantis engagemang är guld värt för svensk friidrott. 

– Det är det verkligen. Att vidareförmedla den kunskapen och know-howen de har till andra kommer ju utveckla sporten i Sverige enormt mycket. Det är det som utmärker de bästa coacherna, menar jag. Titta bara på vad Vesteinn Hafsteinsson (tränare till Daniel Ståhl och Simon Pettersson) gjort för kastgrenarna i Sverige. 


LÄS MER: Hatet mot Duplantis i USA: ”Det är löjligt och småaktigt”

LÄS MER: Duplantis fick superskor inför OS – tog inte med dem 

LÄS MER: Angelica Bengtsson i tårar efter kvalet: ”En krigszon”

LÄS MER: Stjärnan slipper bestraffning – efter gesten på prispallen

LÄS MER: Montler missade medalj – med 1,4 centimeter: ”Fruktansvärt”

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program