Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Den bästa matchen som vi har spelat”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

TOKYO/STOCKHOLM. USA hade 44 raka matcher utanför förlust. 

Sen kom Sverige – och körde över dem, Stina Blackstenius blev tvåmålsskytt i matchen som slutade 3–0.

– Jag står här med glädje och känner en otrolig stolthet över det vi har presterar som lag, säger Blackstenius. 

– Bästa matchen vi spelat, säger Sofia Jakobsson. 

Om du heter Christen Press, Alex Morgan eller Rose Lavelle så kan det inte finnas saker som är mycket värre än att se elva svenska ansikten framför sig när det vankas fotbollsmatch. 

USA:s OS i Rio de Janeiro slutade med uttåg mot Sverige i vad Becky Sauerbrunn på tisdagen kallade för ”ett av de värsta resultaten i amerikansk mästerskapshistoria”

När Sverige och USA möttes på Friends arena i våras räddade USA kryss precis i slutet, detta för att hålla sin förlustfria svit vid liv. 

Sverige körde över USA i OS-premiären

Den förlustfria sviten var för övrigt intakt inför OS-premiären, då 44 matcher lång. 

Nu är den stendöd. 

Redan från avspark blev det tydligt att det var ett lag som var mer påkopplat än det andra. Sverige tog tag i taktpinnen och pressade ner amerikanskorna djupt. 

– Jag har gåshud efter de 15 första minuterna, säger Jens Fjellström i Kanal 5.

Utdelningen behövde Sverige inte vänta länge på. 25 minuter in stormade Blackstenius fram på ett inlägg från högerkanten och skarvade in ledningsmålet. 

1-0 stod sig halvleken ut, trots att Sverige hade flera fina lägen att utöka, men inte fick in bollen. USA hade en stolpträff precis i slutet på den första halvleken, i övrigt ingenting. 

– Jag njuter av att få stå här nu, det är alltid kul att få göra mål och mot USA kanske extra roligt. Jag njuter av de här tre poängen, säger Stina Blackstenius.

”Det bästa jag har sett på väldigt länge”

I början av den andra halvleken försökte USA ta kommandot med mer fysiskt spel. Det smällde på bra i närkamperna de inledande tio minuterna, men de lyckades inte få Sverige i gungning. 

I stället pressade Sverige på igen och på en retur i straffområdet dunkade Stina Blackstenius in sitt andra för dagen i den 55:e minuten. 

Där var USA så gott som besegrat, men neongult hade mer att ge. Lina Hurtig nickade in 3-0 i den 72:a minuten efter ett mönsteranfall. 

– De som kommer in i dag tillför otroligt mycket till laget och visar vilken otrolig bredd vi har i truppen, Det är ett otroligt fint mål av Lina, säger Blackstenius. 

Kanal 5:s expert Jens Fjellström var lyrisk. 

– Det här är de bästa 73 minuterna av ett svenskt landslag på väldigt länge, säger han. 

USA:s mardröm – sämsta OS-resultatet någonsin

En drömstart på OS för Sverige – och en total mardrömsstart för favorittippade USA. 

Den största förlusten någonsin för USA är 0-4 mot Brasilien 2007 – och i OS-sammanhang är 0-2 mot Norge i gruppspelet 2008 deras sämsta resultat någonsin. 

Fram till i dag då.

Kosovare Asllani var – inte oväntat – väldigt nöjd med matchen efteråt.

– Vi var fokuserade, gör jobbet i 95 minuter och slappnar aldrig av. Även om andra halvlek handlar mycket om att kontrollera matchen.

– Vi är ett spelskickligt lag och i fösta halvlek äger vi matchbilden och skapar mycket, säger hon. 

Inför OS pratade svenskorna om att man kan gå hela vägen. Asllani fortsätter trycka på det efter segern mot USA. 

– Vi har sagt att vi är här för att gå hela vägen, sedan handlar det om att visa det på planen också. LÄS MER: Lindahl reagerar efter bilderna på LindelöfGUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program