Legendarens hyllning: ”Det är fantastiskt”

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
Sergej Bubka.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST VIA WWW.IMAGO-I / IMAGO IMAGES/SVEN SIMON WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TOKYO/STOCKHOLM. Armand Duplantis tog OS-guld i stavhopp. 

Nu har 21-åringen EM, VM- och OS-medalj och hyllas stort. 

– Det är fantastiskt. Han gjorde det väldigt bra och visade precis hur bra han är, säger legendaren Sergej Bubka till SportExpressen.

Armand Duplantis pallade trycket och tog det OS-guld som så många hade förväntat sig. Han har inför tävlingarna sagt att han burit hela Sveriges förväntningar på sina axlar. 

Han gick in på 5.55 och när ribban var uppe på 6.02 meter återstod två hoppare, amerikanen Chris Nielsen och Mondo Duplantis. Den förstnämnde rev ut sig och OS-guldet var klart för svensken. 

Han lade sedan upp ribban på världsrekordhöjden 6.19 meter (världsrekord både utomhus och inomhus). Det första hoppet var nervkittlande nära, liksom det tredje – men något nytt världsrekord blev det inte i OS-finalen. 

Hyllas av legendaren 

Ukrainaren Sergej Bubka, som hade världsrekordet utomhus innan Duplantis slog det förra året, var på plats på arenan i Tokyo. 

– Det är fantastiskt. Han gjorde det väldigt bra och visade precis hur bra han är. En väldigt välförtjänt olympisk mästare, säger han till SportExpressen

– Han var väldigt redo för ett världsrekord i dag. Han var så nära, jag kände på mig att han skulle ta det, men han missade med liten marginal. Han tar det nästa gång. 

Legendaren tror att Duplantis inte är klar. 

– Han kan hoppa högre än så här, det är det inget snack om.

Har du någon hälsning till Mondo?

– Jag önskar dig allt det bästa. Du har gjort ett fantastiskt jobb redan, du måste bara fortsätta jobba hårt. Du är en ung kille med otrolig potential. Stort grattis till OS-guldet. Ja, grattis till hela Sverige för ett superresultat och en superkille!

Torneklint: ”Rörd”

På tv-bilderna från stadion i Tokyo syntes flera olika friidrottare, bland annat Thobias Montler och Angelica Bengtsson. 

– Fantastiskt, jag är verkligen imponerad. Den pressen han hade och han var bara iskall genom hela tävlingen. Superhäftigt, säger Bengtsson. 

– Hela tiden tänkte man ”när är energin slut, när är energin slut”? Men han bara fortsatte. 

Förbundskaptenen Karin Torneklint var första att krama om Mondo efter OS-guldet. 

– Helst fantastiskt mästerskap, säger hon i Discovery plus. 

– Det betyder jättemycket och för stämningen i truppen också, jag blir nästan rörd. 

OS-guldvinnaren i höjdhopp Stefan Holm är också på plats i Tokyo. 

– Han är i en klass för sig och det tror jag att alla andra vet. De är nästan slagna på förhand, säger han.

– Allt talar för att han kommer bli nummer ett någonsin, det är bara en tidsfråga innan han är vår störste friidrottare genom tiderna. Får han bara vara hel och frisk så är det ju så. Så överlägsen är han.


GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program 

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet