”Lägg ner – det här blir en pajastävling”

Brooke Strattons plankträff vid 6,83-hoppet.
Foto: Discovery Plus.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS BILDBYRÅN

TOKYO. Khaddi Sagnia slutade nia i OS-finalen och fick bara göra tre hopp.

Då lämnade Sverige in en protest.

Anledningen? Hon petades ut från topp åtta av Brooke Stratton från Australien – som såg ut att trampa över i sitt 6,83-hopp.

– Det ser ut som ett övertramp. Men vad ska man göra?, säger Sagnia.  

Tre omgångar in i OS-finalen i natt låg Sveriges längdstjärna Khaddi Sagnia på nionde plats efter att ha hoppat 6,67 som bäst.

Det innebar att finalen var över för hennes del. Det är nämligen bara de åtta främsta som får göra alla sex hopp.

Men den svenska landslagsledningen hade svårt att acceptera det.

En av dem som låg framför Sagnia i resultatlistan var nämligen Australiens Brooke Stratton som var väldigt långt framme på plankan i sitt 6,83-hopp.

– Det ser misstänkt ut som ett tramp, tycker jag. Väldigt, väldigt misstänkt tramp, säger experten Peter Häggström i Discovery Plus.

När han får se ytterligare reprisbilder säger han:

– Jag tycker det är ett solklart övertramp.

Experten: ”Det är stenålder”

Stratton fick dock vit flagg av funktionärerna på plats. Och enligt grafiken i tv-sändningen var hon 0,3 centimeter på rätt sida.

Peter Häggström har dock svårt att köpa den siffran.

Han förklarar att det i dagsläget inte används någon teknisk lösning för att avgöra om det är övertramp eller inte. Funktionärerna ska ta beslut utifrån det de ser med blotta ögat.

– Det är så godtyckligt. Det finns digitala lösningar som kan fixa det här. I tennis har de ”hawk-eye” så att man kan se exakt var bollen slagit ner. Friidrotten är kvar i någon form av amatörträsk när det gäller de här bitarna, säger Häggström.

– Vi kan inte sitta här 2021 och ha den här typen av osäkerhet kring en sån sak som plankträff. Att ha någon som sitter där med en vit och röd flagga 2021, det är stenålder. Lägg ner.

– De gör en OS-final i längdhopp till en pajastävling.

Sveriges lämnade in en protest, men den avslogs. ”Vi lämnade in en protest mot Strattons tredje hopp (såg ut att vara övertramp). Ytterligare videogranskningar gjordes men hoppet kvarstår som godkänt”, skriver den svenska presschefen Hillevi Thor i ett sms.

Sagnias egna ord om protesten

Khaddi Sagnia berättar själv att hon fick reda på att protesten var inlämnad efter sitt tredje hopp. 

– Jag hade mitt fokus på mitt. När jag såg att jag var på nionde plats tänkte jag inte på att jag kanske skulle få hoppa vidare, säger hon och fortsätter: 

– De dömde som de dömde och jag får lita på det. Ja, det ser ut som ett övertramp. Men vad ska man göra? Jag får bara gå på det de säger.

Brooke Stratton fick reda på protesten först i den mixade zonen.

– Jag hörde inte ens om det. Herregud, säger hon. 

– Men det är inte upp till mig att bedöma. 

Sagnia är, trots att det inte blev mer än tre hopp, nöjd med sitt resultat. Detta efter en vår med skador som lett till att hon inte kunnat förbereda sig optimalt.  

– Jag känner att jag har längderna i mig, men det här är väl resultatet av att inte ha haft en full förberedelse skulle jag säga. Jag kommer ändå till final och slår ut många, säger hon. 

– Jag vet vad jag har för kapacitet. Om jag kan få en bra uppladdning utan något som stör skulle jag kunna vara med där uppe. Men det blir som det blir ibland. Man får vara glad över det man har gjort.

OS-finalen vanns av Malaika Mihambo från Tyskland med ett hopp på 7,00. Amerikanskan Brittney Reese och Nigerias Ese Brume hoppade båda 6,97 – men Reese knep silvret tack vare ett bättre andraresultat.


LÄS MER: Hatet mot Duplantis i USA: ”Det är löjligt och småaktigt”

LÄS MER: Angelica Bengtsson i tårar efter kvalet: ”En krigszon”


”Kan erkänna att jag inte är bra på FIFA”

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program