Kritiken: ”Jag förstår inte hur de tänkte”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

TOKYO/STOCKHOLM. Vill ni se Sveriges OS-final mot Kanada? 

Då är det bara att ställa klockan. 

Finalen spelas 04.00 svensk tid, natten till fredag - och det är en avsparkstid som de svenska stjärnorna är kritiska till. 

– Det var väl bara för att USA skulle vara i final. Det känns lite tråkigt att man går efter deras tid, säger Caroline Seger. 

– Det är otroligt värme här, att spela under dagen när solen kommer gasa på ännu mer är en otrolig utmaning, säger Kosovare Asllani. 

I Rio de Janeiro för fem år sen föll Sverige mot Tyskland i OS-finalen. 

Men nu har det svenska landslaget chans till revansch. 

Efter att ha imponerat stort i gruppspelet och kvartsfinal och semifinal är Peter Gerhardssons manskap klart för ännu en final - och där väntar uppstickaren Kanada, som oväntat slog ut guldfavoriten USA (seger 1–0 efter straffmål i andra halvleken). 

För svenska tittare är det bara att ställa klockan och kliva upp tidigt. Finalen spelas nämligen redan 04.00 (11.00 lokal tid), natten till fredag. Detta till skillnad från tidigare matcher i slutspelet, som spelats förmiddag/tidig eftermiddag svensk tid. 

Förklaringen till den tidiga matchstarten är troligtvis att den amerikanska tv-jätten NBC önskat att matchen skulle spelas kvällstid i USA - ifall det amerikanska laget skulle ha nått finalen. 

De svenska landslagsstjärnorna är inte överdrivet positivt inställda till den tidiga avsparkstiden. 

– Det var väl bara för att USA skulle vara i final. Det känns lite tråkigt att man går efter deras tid. Det hade varit uppskattat om de kunde ändra det, men det kommer de säkert inte göra. Men det är lika för båda, så de är bara att acceptera. Det är bara att förbereda sig på att det kommer bli tidigt, och det kommer bli varmt, säger lagkaptenen Caroline Seger.

Kosovare Asllani framhåller att värmen kommer bli extra tuff på förmiddagen. 

– Jag vet inte hur de tänkte när de satte den elva, de kanske hade räknat med att USA var i final, men nu är vi där och jag hoppas Sverige är redo att vara uppe hela natten så det får bli lite kvällsfika och vara redo för att se oss ta hem guldmedaljen.

Hanna Glas säger: 

– Det hade aldrig hänt på herrsidan, det är jag ganska säker på. 

”Jag är en morgonperson”

Målvakten Hedvig Lindahl: 

– Det blir spännande, det blir något annorlunda för oss alla. Det kommer kanske vara varmare rent gradmässigt, men om luftfuktigheten är lite lägre vore det skönt. Men oavsett vad är det samma för båda gängen.

Hade du velat att matchen skulle spelas senare?

– Det är väl för att tv-publiken i Sverige slipper gå upp 03.30 kanske. Generellt spelar jag bättre fotboll på förmiddagen, jag är morgonperson. Så det blir nog bra för mig i alla fall.

Hedvig Lindahl tror ändå att det är många svenska fans som kommer att se finalen live. 

– Jag tror det är många som kommer titta.

– Lillsyrran ska gifta sig, så det blir en lång dag för mina släktingar. Vi får se, jag hoppas det är många som följer oss live, för det har hjälpt oss mycket med all stöttning hemifrån. Jag vill skicka ett stort tack till alla fans där hemma, säger Lindahl.

Ett avgörande mål av Fridolina Rolfö säkrade finalplatsen när Sverige besegrade Australien med 1-0. På fredag kommer Sverige möta Kanada i final.