Kritik mot nya OS-regler: Riskerar hästarnas hälsa

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

STOCKHOLM/TOKYO. Nya OS-regler kan riskera hästarnas hälsa. 

Det menar Henrik von Eckermann, som ser stora utmaningar i valet att utöka antalet deltagande nationer i hästhoppningen.  

– Om jag hade fått bestämma hade vi behållit det som det varit, säger landslagsryttaren. 

För att bredda sporten och utöka antalet deltagande nationer har IOK ändrat hoppningens olympiska format. 

Under OS i Tokyo får fler lag chansen att delta, liksom ryttare från nationer som tidigare haft svårt att kvala in till OS. Som ett led i detta har antalet ryttare från varje nation minskats från fyra till tre. 

Samtidigt har reglerna gjorts om, så att samtliga resultat numera kommer att räknas i lagtävlingen. Det går därmed inte att stryka lagets sämsta resultat, vilket tidigare har varit möjligt då fyra ryttare har ingått i lagen. 

Den svenska landslagsryttaren Henrik von Eckermann var en av dem som riktade skarp kritik mot de nya olympiska reglerna när ändringen presenterades för två år sedan. 

– Jag är rädd att hästarna kommer lida, jag är helt emot det, sa von Eckermann då.  

Svensken står nu fast vid kritiken och utvecklar:

– Jag accepterar formatet, för det är det vi har och vi får göra det bästa av saken. Men självklart är jag glad att jag inte är banbyggare, det blir en hård uppgift för honom. 

När antalet nationer utökas, innebär det en större diskrepans mellan ekipagen. Kvaliteten mellan de bästa och sämsta ekipagen blir större, vilket riskerar att påverka tävlingen negativt, enligt Henrik von Eckermann. 

Banbyggaren Santiago Varela, från Spanien, kommer att ställas inför ett svårt beslut:

Antingen bygga enklare banor som samtliga ekipage kan hantera, med följden att för många ekipage går felfritt igenom banan. 

Eller bygga en svårare bana som kan innebära risker för de sämre ekipagen.

– I slutändan måste banbyggaren bygga så svårt som möjligt, utan att hästarna utsätts. Jag hoppas han bygger så att det är riktigt svårt, men utan att riskerar hästarna. För han kan inte bygga för enkelt, det går inte. Då tappar OS sin status, det ska vara det bästa.

Hur ser du på regeländringen att det nu blir tre ekipage i lagtävlingen i stället för fyra - och att inga resultat får räknas bort? 

– Jag hoppas det blir bra sport och att det inte avgörs på grund av ett dumt förekommande, att till exempel tygeln går av. Om det händer nu, att sista ryttaren går in och tygeln går av, och de förlorar guldet... det hoppas jag verkligen inte händer, utan att det blir en sportslig kamp.

Hur hade reglerna sett ut om du hade fått bestämma?

– Om jag hade fått bestämma hade vi behållit det som det varit. Men nu får vi köra efter detta och sen får alla sätta sig ner efter det här och utvärdera, säger Henrik von Eckermann. 

Även individuellt påverkar reglerna, då det direkt efter den första dagen ska utses 30 finalister i den individuella tävlingen:

–  Förut har man börjat lite lugnt i kvalet, eftersom det finns några lite svagare nationer. Sen har man byggt högre och fått de bästa på slutet och då har man kunnat trycka upp det. Nu vill man ha de bästa 30, så man vill inte göra något halvt första dagen. Man vill inte heller göra så vi får tråkiga bilder, så att säga. Han måste göra det väldigt tufft, men på ett delikat sätt så att vi är säkra på att inga hästar får lida för det.

När får ni reda på hur banan ser ut?

– Det får vi reda på först samma dag som det börjar, säger Henrik von Eckermann.

Peder Fredricson, som tog OS-silver i Rio de Janeiro senast, ser såväl för- som nackdelar med det nya formatet:

– Det blir andra utmaningar mot vad det brukar vara. Innan har ju tiden inte spelat någon större roll förrän sista rundan. Ofta har det kanske bara varit 2 eller 3 till omhoppning. Så fokus på tidigare OS har varit på att rida felfritt. I år kommer första klassen i en tidshoppnings och sen kommer en grand prix med omhoppning. Så tiden kommer ha en mycket större betydelse. 

Hur tänker du kring den förändringen?

– Man får tänka att det är samma för alla… Det är inget vi kommit på nu heller utan det är något som vi förberett oss på länge. Man måste ta det i beaktning. Tiden kommer påverka vem som vinner guld mycket mer, både individuellt och i lag. Vi vet ju inte hur det kommer funka, men jag tror att tiden kommer spela en väldigt stor roll. 

Ändrar det din taktik?

– Ja, det gör det. Även i lag, vi har ett bra lag med tre snabba hästar. Så det känns bra, säger Peder Fredricson, som går för guld såväl med laget som individuellt. 

– Om alla är i form så har vi ett väldigt starkt lag, då är målsättningen guld. Och det vore konstigt om jag efter förra OS hade brons som målsättning individuellt.

Hästhoppningen i OS

Sveriges lag: Malin Baryard-Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson

(Tre av dem får starta i individuella tävlingen, troligen ställs Rolf-Göran Bengtsson över.)


Hästhoppningens nya olympiska regler

›› Antal ekipage: Totalt 75.

›› 20 lag med tre ryttare plus 15 individuella ryttare utöver dem som redan ingår i lagen. Varje lag har rätt att ha en reserv på plats.

›› Tävlingsformat: OS-hoppningen rids i fyra klasser, två för individuell placering och två för att avgöra lagresultatet.

›› Nytt från och med OS i Tokyo är att den individuella finalen rids först, och därefter avgörs nationstävlingen.

›› I det första individuella kvalet startar samtliga ryttare. De 30 bästa går vidare till den individuella finalen som avgörs med grundomgång och omhoppning. I finalen startar alla om på 0 fel. Vid lika antal fel blir det omhoppning om guldet.

›› I lagklassen kan 20 lag starta och man börjar om med 0 fel för samtliga deltagare. Tre ryttare startar i varje lag och deras fel läggs samman till ett lagresultat.

›› Till lagfinalen går de tio bäst placerade lagen efter första omgången vidare. Även här börjar lagen om på 0 fel. Det lag som har lägst antal fel i finalen vinner. Vid lika antal fel sker omhoppning om guldet.

›› Nytt för det här olympiska mästerskapet är också att förbundskaptenen kan byta in en reservryttare i laget mellan den individuella finalen och inledningen av lagklassen.