Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kinas lögn – påstår att de vann medaljligan

Det kinesiska gymnastiklaget
Foto: MIKE THEILER/UPI/SHUTTERSTOCK / MIKE THEILER/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Kevin Durant ledde USA till basketguld på herrsidan
Foto: RICHARD ELLIS/UPI/SHUTTERSTOCK / RICHARD ELLIS/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

USA vann medaljligan i OS. 

Eller? 

Rapporter i kinesisk media gör gällande att Kina toppade sammanställningen när spelen i Tokyo avslutades. 

Hur mycket följde du OS?

USA dominerar OS-historien. De har tagit överlägset flest guld – och totalt antal medaljer – genom alla tider, tack vare insatser från exempelvis Michael Phelps, Mark Spitz och Carl Lewis (tillsammans har trion samlat simmat, sprungit och hoppat till sig 50 OS-medaljer). 

De nyligen avslutade spelen i Tokyo blev inget undantag för det amerikanska segertåget. Precis som i London 2012 och i Rio 2016 vann USA medaljligan – men det var på håret den här gången. 

Först under OS sista dag, när USA:s damlag i volleyboll och basket tog guld, säkrade USA segern i medaljligan med 39 guldmedaljer – bara en mer än tvåan Kina.

Men den kinesiska tv-kanalen CCTV, som kontrolleras av kommunistpartiet, presenterar en annan medaljliga än den officiella från IOK (internationella olympiska kommittén). 

Kina hävdar att de vann medaljligan i OS

Don Weinland, Kina-reporter på The Economist, delar på Twitter med sig av en bild från sändningarna där Kina ligger i toppen av medaljligan. I den sammanställningen har även USA ett guld mindre än i IOK:s officiella statistik. 

Enligt Daily Mail har några olika varianter av medaljligan cirkulerat på Weibo, en kinesisk sociala medier-plattform, men Kina står som vinnare i samtliga. 

Tidningen skriver att Kina ser ut att ha räknat med Hongkong och Taiwans medaljer för att gå upp i ledningen. 

Hongkong är en självstyrande region medan Taiwan fungerar som en självständig stat, som dock endast erkänns av 15 länder, och de båda tävlar oberoende från Kina i OS. IOK räknar länderna som två separata olympiska kommittéer. 

De senaste åren har våldsamheter utbrutit i Hongkong efter att polis drabbat samman med demonstranter. Protesterna har handlat om lagförslag som kunnat utöka Kinas befogenheter i regionen.

Den officiella medaljligan
Foto: IOK
https://twitter.com/donweinland/status/1424656259228213250