Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaoset: ”Försökte sabotera Eriks OS”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Erik Holmer, 26, skrev historia och var nära en sensationell OS-medalj.

Men bakom kulisserna har slalomkanotistens resa till Tokyo omgärdats av stor turbulens.

SportExpressen kan berätta om en svensk maktkamp inom den lilla sporten – och anklagelser om korruption, nepotism och lögner.

– De ville sabotera för Eriks prestation på OS, säger den förre förbundskaptenen Sixten Björklund.

– Men man kan knappats påstå att uttagningen skett enligt fair play, säger konkurrenten Isak Öhrströms tidigare tränare Bo-Marcus Lidström. 

Under fredagsmorgonen gick OS-debutanten Erik Holmer till en sensationell final i Tokyo och det hela slutade med en niondeplats.

Den bästa svenska insatsen någonsin i olympiska sammanhang i sporten.

Men 26-åringens resa till OS har präglats av kaos.

Sju dagar innan den historiska prestationen publicerade den ideella organisationen Kanotslalomförbundet, som inte tillhör Riksidrottsförbundet, en lång och kritisk text på sin hemsida.

Rubriken: ”Den mörka vägen till OS i Tokyo, kantad av nepotism, våld och lögner”.

De menade att det inte alls borde vara Erik Holmer som paddlar i det japanska vattnet.

Det borde vara Isak Öhrström.

Det är dags att rikta strålkastarljuset på OS-uttagningarna till Tokyo och de extraordinära metoder som har använts för att få Erik Holmer uttagen”, går det att läsa i inlägget som är del ett av tre på kanotslalom.se.

Frågan splittrar den lilla sporten, som vart fjärde år får betydligt större uppmärksamhet under OS, och är bara toppen av ett isberg av konflikter.

– Jag har varit i kontakt med ungdomar och klubbar som vill tävla i kanotslalom, men inte i Sverige på grund av alla konflikter. Så de söker sig utomlands i stället. Just nu gagnar vi inte sportens utveckling i Sverige. Det finns så mycket motstånd, säger Kent-Åke Lundberg, ordförande för kanotslalomskommittén i Svenska kanotförbundet.

***

2018 bubblade missnöjet inom kanotslalomen upp till ytan.

Jim Jayes, tränare till paddlarparet Isak Öhrström och Monika Mitasikova, och svenske förbundskaptenen Sixten Björklund hamnade i en konflikt under världscupavslutningen.

Jayes påstod att Björklund gått till fysisk attack och polisanmälde händelsen. Förbundskaptenen förnekade händelseförloppet och disciplinnämnden friade senare Sixten Björklund.

Samma år varnades OS-meriterade Isak Öhrström, medan landslagspaddlaren Monika Mitasikova stängdes av i ett år, för ”oacceptabelt beteende” under kanotslalom-EM.

De påstod att det var ”svepande anklagelser” och att de aldrig fått veta vad de gjort för fel.

Mitasikova ska ha sagt att dåvarande förbundskaptenen Sixten Björklund inte klarar sitt jobb och bara duger till att köra bussen, rapporterade SVT Sport. Hennes straff mildrades senare och både hon och Öhrström friades i Riksidrottsnämnden.

Anklagar kanotförbundet för korruption

Kanotslalomen lyder under kanotförbundet. Det så kallade kanotslalomförbundet, som är en fristående organisation och som fick sin medlemsansökan till Riksidrottsförbundet avslagen för ett par år sen, lyfter fram just Sixten Björklund som en central figur i Erik Holmers uttagning till OS.

”I ett fungerande idrottsförbund hade en sådan jävsituation aldrig accepterats”, står det i inlägget som inte är undertecknat med något namn.

Enligt SportExpressens uppgifter är det Bo-Marcus Lidström, Isak Öhrströms tidigare tränare i Falun, som ligger bakom publiceringarna om OS-uttagningen. Det vill inte Lidström bekräfta, men han säger:

– Vi är många olika skribenter på den sidan. Och bekymret är att inom kanotförbundet råder det en extrem tystnadskultur och straff och hot mot folk, så vem som skriver vilka artiklar lämnar vi därhän.

Han menar att kanotförbundet har frångått de uttagningsregler som var uppsatta inför OS.

– Men man kan knappats påstå att det skett enligt fair play, om man inte följt de uttagningsregler som svenska kanotförbundet har satt upp, säger han.

– SOK har blivit felinformerade om Isaks nivå. Så vi vet att det svenska kanotförbundet aktivt saboterat Isaks möjligheter att starta på OS.

Förre förbundskaptenen: ”De vill jävlas”

Enligt Bo-Marcus Lidström ska Sixten Björklund ha jobbat i Erik Holmers favör.

– Det svenska kanotförbundet utsåg Erik Holmers personliga vän och coach till förbundskapten. Det enda förbundskapten har skött är kontakten med SOK. Vem som helst kan förstå att om en konkurrents vän och coach blir förbundskapten och sköter kontakten med SOK – det är inte rimligt. Det skapar en enorm jävsituation.

Lögner, menar Björklund, som valde att säga upp sig från förbundskaptensjobbet i juli förra året.

– De (Svenska kanotslalomförbundet) har genom åren publicerat massa desinformation och falska rykten och spridit saker som är helt tagna ur luften bara för att de vill jävlas och inte kan inordna sig i idrottsrörelsen, säger Björklund.

Vad säger du om att de här publiceringarna kommer nu när Erik tävlar i OS?

– Min uppfattning är att de med detta inlägg enbart försöker sabotera för Erik och störa honom inför hans OS-start. Det kom Erik tillkänna tre dagar innan hans start i OS. Jag blir riktigt förbannad på de som gör så här. Det ligger långt utanför den moral och etik som gäller inom idrottsrörelsen och den olympiska andan enligt min mening.


Holmers och Öhrströms meriter

■ Isak Öhrström, 30, tävlade för Sverige under OS 2016 och har en världscupseger som främsta merit (oktober 2020). Sveriges enda VC-seger någonsin. Han kom också femma på för-OS i Tokyo.


■ Erik Holmer, 26, representerade Sverige under OS i Tokyo och kom nia, det bästa blågula resultatet genom tiderna. Innan dess hade han en niondeplats i världscupen som främsta merit.


Enligt Kent-Åke Lundberg på kanotförbundet var det tre tävlingar under våren/sommaren 2021 som avgjorde vem som skulle tas ut.


Resultaten där:


EM i Italien 7-9 maj 

Erik Holmer: 32

Isak Öhrström: 40


Världscupen i Prag, 12 juni

Erik Holmer: 16

Isak Öhrström: 37


Världscupen i Markkleeberg, 19 juni

Erik Holmer: 9

Isak Öhrström: 12


OS-svensken petades: ”I chocktillstånd”

Det finns i nuläget endast fyra aktiva svenska herrseniorer i kanotslalom. Landslaget har tre platser till EM, VM och världscupen, vilket innebär att det alltid är en aktiv som lämnas utanför.

Endast en idrottare får åka på OS.

I det här fallet Erik Holmer.

– Jag är i chocktillstånd. Om man jämför våra resultat så är jag den bäste. Det är helt otroligt egentligen. Jag har kvalat in till OS, jag har vunnit i världscupen som ende svensk och varit i final ett flertal gånger, sa Isak Öhrström till Dala-Demokraten i slutet av juni i år.

– Jag förstår inte hur SOK resonerar.

Kanotslalom.se och dess skribenter målar i sina artiklar upp en bild av en landslagsledning med maktmissbruksproblem och där det inte spelar någon roll vem som presterar bäst.

SportExpressen har varit i kontakt med Isak Öhrström, som är fåordig i sin kommentar.

– Det jag kan säga är att det inte har gått rätt till och att jag vill se en förändring i framtiden, säger han.

Det råder alltså vitt skilda uppfattningar om vem av Erik Holmer och Isak Öhrström som skulle ha fått en biljett till OS.

Hösten 2020 tog Isak Öhrström en historisk svensk seger i kanotslalom när han vann världscuptävlingen i Tacen, Slovenien. 

Det borde ha tagit honom till OS, menar Bo-Marcus Lidström.

– Går man på resultat råder det inte någon som helst tvekan om att Isak är nummer ett och har uppfyllt kraven på topp åtta.

– Vi har bevis på att det svenska kanotförbundets representant, det vill säga Eriks egen coach, har snackat ner Isaks prestation till SOK.

Ordförandens svar efter anklagelserna

Enligt Kent-Åke Lundberg, ordförande för kanotslalomskommittén i Svenska kanotförbundet, stämmer det att Sixten Björklund tonade ner Öhrströms historiska världscupseger i samtalen med SOK.

– Vid det laget hade Sixten en dialog med SOK där han försökte göra klart för dem att det här resultatet inte uppfyllde deras kriterier. Då gick vi i kommittén in och bad ledare från Slovenien, Italien och Tyskland att ge oss deras bedömning på Isaks prestation. Den var helt klart väldigt positiv. Så kommittén försökte rätta till det. Men det är klart, det får jag nog hålla med om, det fanns nog intressen som ville förringa resultatet. Ett resultat som vi i kommittén var jävligt stolta över, säger Lundberg.

Han fortsätter:

– SOK godkände inga resultat från förra året eftersom man ansåg att konkurrensen var för klen. I SOK:s värld så räknades det inte eftersom flera av de stora nationerna inte var på plats under den tävlingen.

– Men för oss var det väldigt stort att Isak vann, jag skiter fullständigt i om det var tillräckligt många eller tillräckligt bra motståndare där. Det var stort att en svensk för första gången vann en världscuptävling.

Låg Öhrströms tidigare konflikt med Björklund honom i fatet här?

– Vi har haft en väldigt bra dialog med Henrik Forsberg på SOK och jag tror inte att Björklunds ord låg Isak i fatet när SOK skulle göra den slutgiltiga bedömningen vem som skulle få åka. När vi väl hamnade i läget att nominera så var det bara fakta som sa att Erik hade presterat bättre än Isak på de tre uttagningstävlingar som alla visste var de som gällde. Resultatmässigt sett så var det ingen tvekan, förutsättningarna var solklara.

Hur ser du på anklagelserna om nepotism och påståendet att att det inte spelar någon roll vem som presterar bäst?

– Det stämmer inte, säger Kent-Åke Lundberg.

Vill inte gå in på avskedet

Sixten Björklund hävdar bestämt att han inte alls ”snackat ner” Öhrströms världscupseger i Tacen.

– Jag har inte snacka ner Isak och hans världscupsseger. Det var en väldigt fin prestation. Men när 90 procent av världseliten inte deltog på grund av coronasituationen så räcker det inte för att SOK ska nominera Isak. Detta är fakta som är lätt att kontrollera via resultatlistor och de uttagningsregler SOK har, säger han.

– SOK:s kriterium är att man ska visa att man är bland de åtta bästa i världen. Och Isak har inte visat det vid de tillfällen som varit underlag för uttagning till OS. Att jag skulle ha snackat ner Isak mot SOK är påhitt.

Varför valde du att kliva av som förbundskapten?

– Jag vill inte gå in på det här.

För att få åka till OS måste man uppfylla SOK:s krav på topp åtta, att den aktive är så pass duktig att det finns goda skäl att hoppas på en topp åtta-placering i OS. Uppfyller man inte det kan man få chansen via det så kallade ”framtidskriteriet”. Och det var via det kriteriet som Öhrström togs ut till OS 2016 och så även Erik Holmer 2021, menar Lundberg.

– Man får bara åka via ”framtidskriteriet” en gång. Sen måste man uppfylla kravet om topp åtta.

– Alla visste att den som presterade bäst under de tre sista tävlingarna skulle få åka till OS och där var det tveklöst Erik som var bäst. Det här är något som alla aktiva, ledare och föreningar visste om. Det hade vi stämt av under ett videomöte och dessutom lagt upp i skrift på hemsidan. Det var inga hemligheter.

Enligt artiklarna ska Sixten Björklund ha skött kontakten med SOK även efter det att han slutat som förbundskapten?

– Nej, det stämmer inte. En annan i kommittén, Kalle Sundqvist, tog över dialogen med SOK.

Kent-Åke Lundberg har läst artiklarna som har publicerats på kanotslalom.se.

– Klart att jag har sett dem. Jag är ju namngiven och pekas ut som ett hatobjekt, säger han.

Hur känns det?

– Jag tycker inte om artiklarna överhuvudtaget, men egentligen vill jag inte lägga mer eld på den brasan. Man kan kalla Kanotslalomförbundet för en utbrytargrupp och jag förstår inte riktigt detta hat som riktas mot mig som person, det är lite jobbigt. 

”Personliga påhopp, har gått för långt”

När SportExpressen tittar närmare på den, ur ett svenskt perspektiv, lilla OS-sporten så blir det tydligt att det finns en hel del interna konflikter.

Något som hotar sportens existens. 

– Det har stormat kring kanotslalomen sen början av 80-talet. Det känns ju jävligt tråkigt så klart. Vi i kommittén har tagit på oss uppdraget att få lite styr på det här, med en bredd- och en elitkommitté, vi försöker få till ett nationellt tävlingsprogram och få verksamheten att flyta. Det går framåt. Men klart att det är tungt att det finns en motverkande kraft och att det har eskalerat till en nivå där det är svårt att sitta tyst bredvid och se på, säger Lundberg.

– Vi har valt att hålla en låg profil, men nu börjar det gå för långt. De personliga påhoppen mot mig, de är helt fel. 

Han avslutar:

– När Erik Holmer togs ut till OS var det flera i kommittén som sa att ”nu kommer skitskriverierna på kanotslalom.se komma i gång”. Man vill störa Erik i hans uppladdning inför OS och det tror jag är medvetet. För ett väldigt litet antal svenskar är det en stor framgång om Erik misslyckas i OS. Det är totalt galet. Jag är väldigt glad över hans prestation i Tokyo.

Holmer efter OS-succén: ”Känsloladdat”

I den historiska OS-finalen paddlade Holmer ut som förste man av tio. 

Och det gick snabbt. Kanske lite väl snabbt.

Svensken hade den tredje snabbaste tiden av alla, men slutade ändå nia efter att ha åkt på ett tidstillägg på 52 sekunder.

Inget att snacka om, enligt Holmer, som litar fullt ut på videodomarnas beslut. Samtidigt som han känner en besvikelse över regelbrottet och den missade topplaceringen är han oerhört stolt över niondeplatsen.

Dagar innan han skrev svensk kanotslalomhistoria i Japan blev han medveten om de kritiska artiklarna.

– Det är klart att jag har varit medveten om det där, säger han.

– Men jag har försökt fokusera på mitt genom det här. Det finns många starka krafter inom kanotslalom och det är väldigt skönt för mig att göra ett bra mästerskap. Men inte bara därför. Det finns tusen andra anledningar till att det är skönt också. För mig själv till exempel. Det har varit en så lång resa.

Upplevde du att det ökade pressen på dig?

– Jag vet inte om det blev en extra press på mig, faktiskt. Det har varit så känsloladdat hela den här OS-upplevelsen, så känslorna har liksom simmat in i varandra. Det är svårt att sia om.

Holmer väljer i stället att fokusera på kärleken han har fått från alla håll och kanter.

– Det har varit otroligt. Om det är något som jag verkligen tar med mig så är det hur många som har stöttat. Jag har fått så mycket kärlek, inte bara från familj och vänner, utan även träningskamrater och alla runtomkring, säger han.

SportExpressen har sökt SOK:s sportchef Henrik Forsberg, men utan framgång.