Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kan välja andra, förstår inte den fascinationen”

Tomas Axnér.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Patrik Fahlgren.
Foto: SportExpressen TV

TOKYO. Tomas Axnér har redan avslöjat sin förstauppställning till OS-premiären mot Spanien.  

Ett drag som handbollstränaren Patrik Fahlgren ställde sig frågande till.

Nu svarar förbundskaptenen.

– Jag förstår inte fascinationen, säger Axnér.

På söndagen kliver Sveriges handbollsdamer in i OS-turneringen i Tokyo. Sverige har hamnat i en tuff grupp med bland annat stornationerna Frankrike och Ryssland. 

I premiären väntar Spanien, en tuff men inte oslagbar motståndare. De senaste fyra mötena mellan lagen har slutat oavgjort.

– Det är 50/50. Jag hoppas att vi inte är nervösa utan njuter av möjligheten, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Vilka som ställs på banan för Sverige när domaren sätter pipan i munnen är redan klart. Axnér avslöjade häromdagen i en intervju med Aftonbladet startuppställnigen: Johanna Bundsen, Linn Blohm, Elin Hansson, Jamina Roberts, Carin Strömberg, Emma Lindqvist och Mathilda Lundström.

Det fick Expressens expert Patrik Fahlgren att reagera i OS-magasinet ”Vakna med oss”. Hammarby-tränaren och den tidigare landslagsmannen blev förvånad över Tomas Axnérs öppenhet.

– Ja, han har ju varit ute här och deklarerat ut vilka sju som ska startar den första matchen. Väldigt tidigt. Det har jag nog aldrig sett någon göra innan. Jag har själv funderat på varför han har gjort det. Jag har egentligen inget bra svar på det, sa Fahlgren i programmet. 

Axnérs förklaring: ”Fritt fram”

Nu förklarar Tomas Axnér sitt agerande.

– De här har spelat tillsammans de fem senaste matcherna. Jag är ganska säker på att Spanien har koll på det så det kommer inte bli några stora överraskningar för dem. Men jag har inte låst in mig i detta val, det är fritt fram för mig att välja, säger förbundskaptenen och fortsätter:

– De har mycket rutin och har spelat ihop. För mig är det inte jättekonstigt att det står i en tidning.

Varför tror du att inte fler tränare är likna öppna som du?

– Handboll är en sport där man får byta hur mycket man vill. Jag kan byta tio gånger i minuten om jag känner för det. Jag förstår inte fascinationen. Jag kan välja några helt andra spelare under matchdag om jag vill det. Jag förstår inte ”hang-upen”.

Sveriges match mot Spanien startar 12.15 svensk tid på söndagen. Herrlandslaget inledde sitt OS med en knapp seger mot Bahrain.


Folket lever på till synes som vanligt Tokyo