Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ståhls kamp mot klockan

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TOKYO. Daniel Ståhl har nu vunnit VM och OS-guld. 

Nästa mål är världsrekordet – men det måste han slå innan 2023. 

– Sen är det för sent, då är han för gammal, säger Stålhs tränare Vesteinn Hafsteinsson. 

För tio år sedan började deras samarbete. Vesteinn Hafsteinsson såg den enorma potentialen i Daniel Ståhl och lovade honom att om de jobbade tillsammans så skulle Ståhl bli världens bästa diskuskastare. 

Hafsteinsson fick rätt. På VM i Doha 2019 kammade Ståhl hem guldet och följde på lördagen upp det med sitt OS-guld i Tokyo. 

För Hafsteinsson finns det en barriär kvar. Världsrekordet. 

– Jag vill se det stora kastet, säger han. 

Stålhs monsterkast som dömdes bort

Det är ett gammalt världsrekord som sattes av östtysken Jürgen Schult 1986 och mätte 74,08 meter. Ståhls personbästa är 71,86 – men han har kastat längre. 

På Arenastadens kastplan i slutet på maj hade Ståhl ett jättekast, men gjorde ett övertramp och blev slagen av OS-silvermedaljören Simon Pettersson. 

– Jag såg redan på uppvärmningen att han kastade långt över 70 meter och jag tänkte bara: ”nu kommer det”. Men han kunde inte hålla sig i ringen den dagen, säger Hafsteinsson som säger att Ståhls ena kast som dömdes bort för övertramp mätte 73,83 meter. 

– Det är nästan lustigt att Simon slår honom den dagen, för Daniel kastar ju fyra meter längre. 

Kampen mot klockan om Ståhl ska slå världsrekord

Hafsteinsson, som hotade att sluta efter att diskusen förlorat sin plats i Diamond League, fick 2020 ett kontrakt med SOK som sträcker sig över OS i Paris 2024. 

60-åringen säger att han i nuläget vill och planerar för att se ut sitt kontrakt, men att Ståls eventuella världsrekord måste komma tidigare än. 

– Han måste göra det nu, det här året eller nästa, säger han. 

Varför det? 

– Sen blir han långsammare i kroppen. Det har med åldern att göra, han kommer bli för gammal. Jag håller på mycket vetenskapliga grejer och det är som så här, ska man sätta världsrekord måste man göra det senast när man blir 30 år gammal. 

Hafsteinsson pausar en stund, sen fortsätter han: 

– Det är inget måste, men det skulle vara så roligt om han kunde slå rekordet så han får ha det ett par år. För sen räknar jag med att Kristjan Ceh (slutade femma i OS-finalen) tar det. För han är ett fenomen, han är mannen att slå i framtiden.


LÄS MER: Duplantis till final – efter oväntad miss: ”Bullshit” 

LÄS MER: Daniel Ståhl till final – med årets kortaste kast

LÄS MER: Sprintstjärnan fast för doping – mitt under OS

LÄS MER: Revolten mot SOK: ”Jag skäms över att vara svensk”

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program