Monstersensationen: Världsettan ut direkt

Ashleigh Barty.
Foto: WU HONG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN

TOKYO. Tennisens första skräll är ett faktum.

Världsettan Ashleigh Barty är utslagen ur damernas singelturnering. 

Australiensiskan föll i två raka set, 4-6, 3-6, mot Sara Tormo Sorribes.

– Det var en riktig besvikelse och jag gjorde för många misstag, säger Barty till Olympic Channel.

På herrsidan har allt handlat om vilka spelare som skulle delta eller inte. På damsidan stod det däremot klart tidigt att världsstjärnorna skulle ställa upp i OS-turneringen. 

Men nu har singelturneringen fått sitt första stora stjärnfall - redan i den första rundan. 

Ashleigh Barty, som för bara några veckor sedan vann Wimbledon, fick respass efter två raka setförluster mot Spaniens Sara Tormo Sorribes.

– Det var en riktig besvikelse och jag gjorde för många misstag men jag ser verkligen fram emot dubbeln och har fortfarande chansen att göra folk stolta, säger den 25-årige austaliskan till Olympic Channel.

Barty hamnade i tidigt underläge och låg i första set under med 1-4. Men trots att hon lyckades bryta tillbaka ett par gånger kom 48-rankade Tormo Sorribes tillbaka. 

Osaka får en konkurrent mindre

I det avgörande setet slarvade australiensiskan gång på gång, vilket spanjorskan utnyttjade. Jämförelsevis stod Barty för 55 oforcerade misstag medan Sormo Sorribes noterades för 13. I Bartys serv, vid ställning 3-5 i andra set, missade hon samtliga förstaservar. 

Tormo Sorribes jublade högt när Barty drog sista bollen i nät. 

– En fantastisk känsla, jag kan fortfarande inte förstå det. Det är helt galet för mig. Hela mitt liv har jag drömt om att få komma till OS och att dessutom slå världsettan… jag är superglad, säger spanjorskan efter skrällen. 

Spanjorskan får i nästa match möta antingen fransyskan Fiona Ferro eller lettiskan Anastasija Sevastova.

Förlusten för Barty öppnar därmed upp för Japans stor hopp i turneringen, Naomi Osaka. Japanskan klev in på centerkorten direkt efter och ställdes där mot Kinas Saisai Zheng. Efter ett enkelt första set, där Osaka vann med klara 6-1, blev det jämnare i det andra. 

Zheng spelade upp sig samtidigt som Osaka slappnade av något. Till slut lyckades dock världstvåan vinna även det andra med setsiffrorna 6-4. 


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet