Skrällen: Tog första segern på hela 20 år

Foto: HENRY ROMERO / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: EDGAR SU / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: EDGAR SU / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: FERNANDO VERGARA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDRE PENNER / AP TT NYHETSBYRÅN

YOKOHAMA. USA är utslaget ur OS. 

Kanada vann för första gången på 20 år och är klart för final.

– Det känns fantastiskt att få revansch, säger Christine Sinclair, Kanadas 38-åriga mittfältare, enligt CBS-journalisten Devin Heroux.

– De underpresterar jättemycket, säger Discovery Plus-experten och ex-landslagsspelaren Lisa Dahlkvist.

Storstjärnan Megan Rapinoes första kommentar och förklaring till missräkningen:

– Det känns fruktansvärt. Vi har inte haft glädjen, det är vi spelare som är ansvariga för det här, säger hon till NBC.

USA gick – förstås – in som superfavorit i semifinalen mot sitt grannland Kanada. Det räcker egentligen med den här lilla biten fakta:…

Det var 20 år sedan Kanada senast besegrade USA i en landskamp.

Men när semifinalen blåstes i gång syntes väldigt lite av den historien. Kanada startade helt respektlöst och satte gång på gång press på det amerikanska försvaret - inte minst genom svårfångade Nichelle Prince.

– Kanada spelar väldigt bra och trycker ner USA, det är ett riktigt ställningskrig med derbykaraktär, säger Pär Lagerström expertkommentator i Discovery plus sändning.

Dessutom drabbades USA av ett blytungt avbräck i mitten av första halvlek. Stjärnmålvakten Alyssa Naehrer landade illa efter en luftduell och skadade ett knä.

Grimaserade av smärta

Naehrer fick behandling, fortsatte matchen i några minuter - men efter en utspark grimaserade Naherer av smärta och signalerade direkt till bänken att hon inte kunde fortsätta spela.

In med betydligt mindre rutinerade Adrianna Franch mellan de amerikanska stolparna.

Kanada är sedan länge känt som ett extremt fysiskt lag - något som också de amerikanska storstjärnorna fick känna på. Till exempel Alex Morgan låg länge kvar i gräset i slutet av första halvlek efter att ha blivit tufft tacklad av kanadensiska Quinn.

Morgan kom upp på benen. Men precis som hela sitt lag hade anfallaren svårt att skapa några riktiga chanser i första halvlek - som slutade mållös. Till och med helt utan skott på mål.

– De vet inte riktigt vad de ska göra, de letar hela tiden. Kanada har stängt till centralt. Jag känner inte riktigt igen USA, säger Pär Lagerström i Discovery plus

Dömde straff

I den andra halvleken fortsatte ställningskriget lagen emellan, men utan några riktiga målchanser. 

Med en halvtimme kvar av ordinarie matchtid försökte USA:s förbundskapten Vlatko Andonovski få till en förändring av matchbilden och gjorde ett trippelbyte. 

Och det ett milt sagt offensivt byte. 

In kom Christen Press, Megan Rapinoe och Carli Lloyd och USA fick ny fart på anfallet. Fem minuter hade just Lloyd en målchans men utan utdelning. 

I stället skulle en situation i det amerikanska straffområdet förändra matchen helt. När Rose gick omkull efter en närkamp med Davidson valde domaren efter VAR-granskning att döma straff till Kanada.

– Ska det vara något ska det vara amerikansk frispark. Jag tycker att den kanadensiska som först träffar Davidson och sen sparkar Davidson på Rose, det är svårt bedömt, säger Pär Lagerström. 

Jessie Flemming satte säkert straffen och 1–0 till Kanada. 

Första segern på 20 år

USA jagade sista kvarten av matchen men lyckades inte göra mål och därmed utslaget ur OS-turneringen. Det är också första gången på 20 år som Kanada besegrar USA. 

– Det känns fantastiskt att få revansch, säger Christine Sinclair, Kanadas 38-åriga mittfältare, enligt CBS-journalisten Devin Heroux. 

– Det här ger eko över hela fotbollsvärlden, säger Emelie Ölander, expert i Discovery Plus.

Kanada ställs nu mot Sverige eller Australien i finalen av OS, den semifinalen börjar klockan 13.00 svensk tid.

Rapinoe: ”Det suger”

För USA väntar bronsmatch på lördag, en fajt Megan Rapinoe hoppas att laget orkar ladda om till.

– Vi vill aldrig förlora mot Kanada. Jag tror att jag aldrig har förlorat mot Kanada. Det finns fortfarande mycket att tävla om. Det är det jag har sagt till tjejerna. Det kommer inte att vara valören vi vill ha men det är fortfarande en medalj på spel. Det suger, säger hon enligt NBC Connecticut, rapporterar TT.

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet 

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program