”Är otroligt besviken på oss själva – dumt”

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Den svenska segersviten bröts när Sverige mötte Egypten. Egypten gjorde matchens första mål och höll ledningen därefter. 

– Otroligt besviken på oss själva. Jag tycker att vi slarvar bort det här. Vi bränner alldeles för mycket i dag igen, säger Max Darj till Discovery plus efter matchen. 

De svenska handbollsherrarna har på papperet haft en lysande start på OS. Med tre raka segrar i bagaget var svenskarna klara för kvartsfinal redan innan den fjärde gruppspelsmatchen, mot Egypten. Sverige vann mot Egypten med udda mål i VM, 24-23. 

Matchens första 30 minuter präglades av en lysande insats av Egyptens målvakt Karim Hendawy. Gång på gång räddade han frilägen och egyptierna kunde gå in i paus med en bekväm fyramålsledning. 

– Vi har många bra lägen, spelar bra anfallsmässigt och det är där skillnaden är. Egyptens målvakt har tagit fler frilägen än vår gjort, (Andreas) Palicka. Sätter vi dit dem är det inte så stor skillnad, säger experten Ljubomir Vranjes i Discovery plus under halvtidsvilan. 

”Dumt – otroligt besviken på oss själva”

Det gjorde de inte. Andra halvleken pendlade mellan en fyra- och sex-målsledning för Egypten. 

 – Sverige vann i VM med udda mål. Egypten tog revansch i detta OS, säger expertkommentatorn Per Johansson i Discovery plus. 

Matchen slutade 27-22. I och med fredagens förlust så är detta den första svenska förlusten för ett svenskt lag i bollsport under sommarens OS. Det var en besviken Max Darj som mötte Discovery plus efter matchen. 

– Jag är besviken, otroligt besviken på oss själva. Jag tycker att vi slarvar bort det här. Vi bränner alldeles för mycket i dag igen. Vi blir stressade och får jaga hela matchen, då blir det krampaktigt och vi får inte in de där lätta målen. Det är dumt när vi faller på egna grepp, säger Darj. 

Efter matchen får laget kritik för deras passivitet och brist på skott utifrån. 

– Vi måste skjuta mer utifrån. Det är ingen världsmålvakt som står i målet, även om han gör en fantastisk fin match. Han är bra på sexmetersskotten, men vi borde ha använt det och skjutit mer utifrån, säger experten Per Johansson.

”Vi bränner alldeles för mycket”

Matchens svenska stjärna blev Lucas Pellas, som bytte in för skytteligaledaren Hampus Wanne. Han hittade flera olika målmöjligheter, gjorde sju mål i matchen och fick beröm i studion. Pellas själv tycker att den egna prestationen är sekundär när laget förlorar. 

– Det är klart att det känns bra för egen del men det har ingen betydelse i den här matchen där vi förlorar, säger han efter matchen.

– Vi spelar bra handboll och vi kommer till bra lägen. Men vi bränner alldeles för mycket. 

I den femte och sista gruppspelsmatchen ställs Sverige mot de regerande världsmästarna Danmark. Matchen spelas söndagen den 1 augusti klockan 14:30.