Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges OS-final flyttas efter kaos

Frida Olsson och Anna Friberg inför finalen
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: DPPI/PHOTO KISHIMOTO/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOC / DPPI/PHOTO KISHIMOTO/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTE

TOKYO/STOCKHOLM. Det rådde förvirring in i det sista. 

Efter många turer och lång väntan står det klart att OS-finalen i fotboll mellan Sverige och Kanada spelas 14.00, svensk tid, i Yokohama. 

– Det är fruktansvärt dåligt, de får aldrig göra om det här igen, säger Caroline Seger. 

I morgon avgörs damernas final i fotbollsturneringen i OS dit Sverige och Kanada tagit sig. Finalen var planerad att avgöras klockan 11.00, japansk tid, på Olympiastadion i Tokyo. Det hade inneburit klockan fyra på morgonen svensk tid. 

Men det har varit stora oklarheter kring matchstarten. 

I tisdags skickade det svenska fotbollförbundet tillsammans med SOK, Kanadas fotbollsförbund och Fifa in en skrivelse till IOK där man önskade en ny startid av finalen. 

Anledningen till det är den just nu tryckande hettan i Tokyo. Temperaturen har varit hög under hela OS och väntas stiga ytterligare. I morgon vid lunchtid rapporteras det att bli uppemot 35 grader. Och för att slippa den värsta värmen lämnades alltså en önskan om ändring in. 

Flyttas fram 

Sändande tv-bolag Discovery lämnade in önskemål om ändrad matchstart och Sverige och Kanada var överens om att flytta fram matchen.

Trots det dröjde beskedet.

Under torsdagsmorgonen, svensk tid, flyttade Fifa fram både Sveriges och Kanadas planerade presskonferenser med kort varsel.

Den svenska presskonferensen sköts upp ännu en gång, men senare under torsdagen kom dock beskedet.

OS-finalen i fotboll får ny starttid och kommer dessutom inte att avgöras på Olympiastadion som planerat. 

Ny tid blir klockan 14.00 (21.00 japansk tid) och det i Yokohama. 

– Det är ett bra beslut, eller nej, det är ett väldigt väldigt väldigt bra beslut, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson. 

Caroline Seger: ”Horribelt”

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors är glad över beskedet. 

– Det känns bra att vår önskan om en senarelagd matchstart fått gehör, och att vi nu får en matchtid som kommer vara bättre lämpad för spelarna och prestationen sett till värmen, säger hon. 

– Vi har sedan semifinalen jobbat med parallella spår och fortsätter nu våra sista förberedelser fram mot matchen utifrån planeringen för en senare matchstart.

Den svenska lagkaptenen Caroline Seger reagerar starkt på beslutet. 

– Det var inte bra att få vänta, det var horribelt att vi behövde vänta så länge, säger Caroline Seger. 

– Det är ofrånkomligt att inte bli förbannad. Jag tror att det har handlat om pengar mer än något annat. Det är fruktansvärt dåligt, de får aldrig göra om det här igen.

Hur mycket information har ni fått under dagen?

– Vi har försökt att förebereda oss på vårt och det har varit att vi ska spela klockan elva. Nu när det närmade sig ett beslut är det klart att vi blivit mer uppdaterade. Vi kan inte göra så mycket, vi spelare, vi har försökt vara flexibla i allting.

– Sen naturligtvis är vi alla människor och i såna här lägen när det är den största matchen i våra karriärer är det ofrånkomligt att man inte blir irriterad och förbannad.

Kanadensisk förvirring

Caroline Seger utvecklar sina tankar. 

– För vår del så har vi inte lagt så mycket fokus på det. Men ska man se helhet är det helt sjukt att man ska behöva vänta så många timmar innan, alltså dagen innan den största matchen som man kan uppleva. Så nej, det får de nog aldrig göra om igen.

Den kanadensiska veteranen Christine Sinclair tycker beslutet var bra. 

– Vi har varit tvingade att mentalt ställa in oss på att matchen skulle spelas klockan 11. Men det är klart att det har varit förvirrande och inte ett bra läge inför en final. Men det är bra att finalen flyttas, säger Christine Sinclair. 

IOK kritiseras för tidskaoset: ”Under all kritik”

Emma Jansson kritiserar IOK för kaoset kring damernas OS-final