Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk kross: ”Det bästa vi har spelat”

SportExpressens Philip Gadd tar dig med till OS i Tokyo
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

TOKYO. Ryskorna var stora favoriter på förhand – men de hade ingen chans.

Sverige körde över de regerande OS-mästarna med 36-24.

– Det här är den bästa landskampen vi spelat sen jag tog över som förbundskapten, säger Tomas Axnér.

De svenska handbollsdamerna inledde OS-turneringen med att piska upp Spanien med 31-24. I dag väntade match nummer två – och tuffast möjliga motstånd: Ryssland (eller ja, ”ryska olympiska kommittén” som de officiellt heter under OS 2021 eftersom Ryssland som nation är portad efter dopingskandalen).

Sverige hade tidigare bara slagit Ryssland en enda gång i mästerskapssammanhang, i EM 2019.

Två år senare var det dags igen.

Ryskorna hängde inte med för fem öre när Carin Strömberg och gänget fick i gång sitt spel direkt i första halvlek. Sverige hade 8-4 efter 15 minuters spel och i paus var siffrorna 15-9.

– Vi sprang på i dag. De hann inte riktigt med. Vi gjorde otroligt mycket enkla mål. Bundsen gör en bra match och det är så här vi vill spela. Och då ser det otroligt enkelt ut mot ryssarna, säger Nathalie Hagman.

– Ryssland är alltid väldigt, väldigt bra. De ser väldigt trötta ut. Det tyckte jag även att de gjorde när vi mötte dem i Nederländerna på träningsmatchen. Men vi behöver alla poäng vi kan i den här gruppen. Vi vill undvika att komma fyra, vi har vunnit två så det ser bra ut.

Johanna Bundsen: ”Det roligaste som finns”

I andra halvleken fortsatte Tomas Axnérs gäng att skina och efter tio minuters spel hade svenskorna roffat åt sig en sjumålsledning (22-15). Carin Strömberg, Linn Blohm och Jamina Roberts turades om med att slunga in bollar i nätet bakom den ryska målvakten.

Slutresultatet skrevs till slut till 36-24.

– Vi vinner med 12 mot ryssarna. Vilket lag vi är. Att spela så här bra det är fan det roligaste som finns, säger Johanna Bundsen.

Vad känner man efter en sån här match? 

– Det är bara lycka! Det här gänget alltså, vilket gäng. Wow! 

Nästa match för Sverige är på torsdag klockan 14.30 svensk tid. Då väntar Frankrike.