Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tar sju medaljer – blir historisk

Foto: JOE GIDDENS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TOKYO. Emma McKeon blev i natt historisk när hon tog sin sjunde medalj i Tokyo.

Australiensiska simstjärnan tangerar därmed rekordet för flest medaljer i ett och samma OS på damsidan.

– Det är väldigt surrealistiskt, säger McKeon.

Samtidigt blev Sverige femma i lagkappen trots svenskt rekord.

Det blev en intensiv sista tävlingsdag för Sarah Sjöström i bassängen i Tokyo. Halv fyra på natten svensk tid tog hon silver på 50 meter fritt, hennes fjärde OS-medalj i karriären.

Drygt en halvtimme senare var det dags för 27-åringen att simma medleylagkapp för Sverige. Övriga svenskor i laget: Michelle Coleman och systrarna Sophie och Louise Hansson. Laget tog sig till final med femte bästa tid och hade en liten medaljchans.

När Sarah Sjöström gav sig ut på sista sträckan var Sverige femma, drygt en sekund från brons. 27-åringen försökte hota trean Kanada men lyckades inte närma sig och det svenska laget slutade femma.

Det blev dock nytt svenskt rekord på tiden 3:54.27.

– Vi gick in i finalen och trodde att vi skulle ta en medalj. Vi har aldrig varit snabbare, men att det är fyra andra lag är snabbare kan vi inte göra något åt, säger Michelle Coleman.

Emma McKeon historisk efter guldet

Istället var allt fokus på Australiens lag som vann och framför allt storstjärnan Emma McKeon.

Endast en halvtimme innan lagkappen hade 27-åringen även vunnit 50 meter fritt före Sarah Sjöström på nytt olympiskt rekord. 

– Jag trodde aldrig att jag skulle vinna två guld på ett finalpass. Jag är väldigt glad just nu. OS gick så snabbt för mig men jag är tillfreds med hur det gick, säger Emma McKeon.

Guldet i lagkappen var McKeons sjunde medalj under spelen i Tokyo och därmed är hon den kvinnliga simmerska som tagit flest medaljer under ett och samma spel.

– Det är väldigt surrealistiskt, jag är väldigt imponerat av vad idrottarna före mig har åstadkommit. De har inspirerat mig men jag har aldrig riktigt kollat på statistiken för antalet medaljen. Men det är en stor ära, jag har jobbat väldigt hårt, säger simstjärnan.

Dessutom tangerar hon rekordet för flest medaljer på damsidan under ett och samma OS, oavsett gren. Den sovjetiska gymnasten Maria Gorokhovskaya tog också sju medaljer under OS 1952.

– Det kommer ta ett tag för allt att sjunka in. Jag har varit så fokuserad på att hålla mig lugn under hela OS. Men jag är såklart väldigt stolt över mig själv, säger Emma McKeon.