Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Största prestationen jag gjort i min karriär”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström spänner silvermusklerna
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
1 / 7

TOKYO. Sarah Sjöström, 27, hade en sista chans att ta en OS-medalj i Tokyo. 

Och hon tog den.

Sjöström simmade i natt hem silver på 50 frisim.

– Det här är den största prestationen jag har gjort i min karriär, säger Sjöström som för bara ett halvår sedan bröt armbågen. 

Efter att ha missat att ta medalj på 100 meter fjäril och 100 meter frisim hade Sarah Sjöström i natt en sista chans att ta en individuell medalj på OS i Tokyo, och det på 50 meter frisim.

Sjöström hade imponerat både i försöket och i semifinalen, hon hade tagit sig till final efter att haft tredje bästa tid i semin, 24,13. 

Och finalen slog hon till med ett superlopp. 

Sarah Sjöström tog silver på tiden 24,07 och skrek ut sin glädje efter målgång.

Vann gjorde Emma McKeon, Australien, på tiden 23,81, nytt olympiskt rekord. 

Sjöström hyllas av rivalerna efter silvret

Sjöström har haft en milt sagt tuff väg till OS i Tokyo, det är bara ett halvår sedan hon halkade på en isfläck hemma i Stockholm och bröt armbågen. Och det var oklart om hon skulle kunna ta sig till i OS. 

Men i natt lyckades hon alltså att ta hem ett silver, karriärens fjärde OS-medalj. 

– Jag har inga ord kvar. Vad ska jag säga? Det här är den största prestationen jag har gjort i min karriär, säger Sarah Sjöström.

– Det är otroligt häftigt när man vände sig om och såg att jag var tvåa. Man vet att det är så otroligt små marginaler på 50 frisim och det kändes som att jag låg ganska långt efter Emma. Man vågade knappt kolla för jag tänkte ”Shit, nu står det väl åtta eller någonting”. Jag vet att det hade varit bra i vilket fall som helst. 

Har du någon gång tvekat på att du skulle ta dig till OS?

– Nej, jag var ju redan uttagen efter VM för två år sedan, tack och lov. Annars hade nog varit svårare och en stress att jag hade behövt kvala till OS. Men samtidigt var det: ”Shit, jag får åka till OS och komma 22:a”. Jag kanske missar semifinal på allting, ska jag våga göra det tänkte jag. För alla ser mig vinna, ta medaljer och vara i final, säger Sjöström och utvecklar:

– Hur ska jag hantera det? Att eventuellt åka till ett mästerskap och komma hem utan medalj, det har aldrig hänt typ. 

Sov ingenting innan silverloppet: ”Noll timmar”

Men nu har simstjärnan ännu en OS-medalj i prisskåpet. Efter silverloppet avslöjade Sjöström att hon inte fick någon sömn alls inför tävlingen.

– Jag sov noll timmar i natt, men jag levde på energin från Daniel Ståhl och Simon Petterssons OS-medaljer. Jag sov ingenting, men inte klaga på att jag är trött. Det var bäst att hålla sig vaken, säger svenskan.

Danskan Pernille Blume lyckades inte försvara sitt OS-guld från Rio de Janiero utan slutade trea. I Rio tog sig Sarah Sjöström inte till final på distansen.

Nu har Sarah Sjöström tagit ett OS-guld, två silver och ett brons i sin karriär. Sverige har nu OS-medaljer i Tokyo efter lördagens dubbelseger av Daniel Ståhl och Simon Pettersson i diskus.


Historiska medaljer: ”Första gången på 70 år” 

Daniel Ståhl och Simon Pettersson tar OS-guld och silver i diskus.

Sarah Sjöströms kaxiga spegel: ”Ger mig inspiration”

Ur arkivet: I dokumentärserien ”Life on hold” får du träffa idrottare när deras säsong tagit paus på grund av coronautbrottet. Programmet sändes på Discovery plus.