”Obeskrivligt – kan inte fatta det här”

Josefin Olsson tog silver i laser radial.
Foto: BERNAT ARMANGUE / AP TT NYHETSBYRÅN
Svenskan vann den avgörande medaljseglingen.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Olsson och danska guldmedaljören Rindom gör high-five.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Medaljen var Sveriges fjärde i detta OS – och det fjärde på bara 18 timmar.
Foto: Discovery Plus

ENOSHIMA. Det svenska medaljregnet i OS fortsätter.

Josefin ”Jossan” Olsson avslutade perfekt i laser radial-klassen och vann medaljracet.

Därmed vann 31-åringen OS-silver - efter ett rejält drama.
– Jag vet inte vad jag ska säga, kan knappt fatta att det hänt, säger Josefin Olsson. 

– Jag höll på att få hjärtslag där ett tag, säger förbundskapten Magnus Grävare till Discovery plus. 

Vägen fram till söndagens medaljrace hade varit en smula krokig för 31-åringen. Speciellt första seglingen (34:e plats) var en rejäl missräkning.

Men sedan blev det bättre då Olsson började rada upp stabilare resultat - med segern i den femte seglingen som höjdpunkt.

Det gjorde att Josefin Olsson låg på tredje plats med 79 poäng inför det avslutande medaljracet bakom ledande danskan Anne-Marie Rindom (64 poäng) och Marit Bouwmeester, Nederländerna ( 71).

Förrvirrande?…

Poängen är alltså summan av de nio bästa placeringarna i seglingarna inför medaljracet - i segling gäller det alltså att ha lägst poäng.

För att öka dramatiken ytterligare delas det ut dubbla poäng i det avslutande medaljracet.

Tjuvstart - och dramatik

Och dramatiskt blev det.

Redan vid starten gjorde holländskan Bouwmeester (som låg på silverplats) bort sig, tjuvstartade, tvingades vända om - och blev långt efter. 

Josefin Olsson hade även hon vissa problem under inledningen, vid första rundningen var Olsson sjua - men i ett extremt väl samlat fält. De sju första var inom 20 sekunder.

– Det var ett nervöst race och jag visste att det var tajt.  Det såg inte så bra ut efter första varvet men jag har kommit tillbaka hela veckan så jag visste att det var möjligt, säger Olsson. 

Vid nästa märke hade Josefin Olsson seglat upp sig till en tredje plats, vid det tredje var hon uppe i ledning efter en fantastisk kryss i ledning - och därmed total silverplats.

 Och så fortsatte dramat. Josefin Olsson slet hårt i ledningen, ofta i närkamp med belgiskan Emma Plaschaert. Men höll undan till seger i medaljracet.
Och så började några sekunders ovisshet.

För hur placerade sig de andra?

– Jag visste att förutsättningarna var innan, att vinner jag racet så blir det minst brons. 

Sedan kom beskedet: Det blev silver.  

– Det är obeskrivligt, jag har inte riktigt fattat att det hänt, jag är så glad bara.

Sveriges fjärde medalj i Tokyo

Josefin Olssons första OS-medalj - och Sveriges fjärde i Tokyo.

Förbundskaptenen Magnus Grävare var skärrad efteråt:

– Jag höll på att få hjärtslag där ett tag. Det var en liten bragd, hon var inte ens nära första dagen och bara uppåt sen dess. Silvret här är jättebra, det var åtta år sedan sist, isen är bruten nu tar vi mer om några dagar, säger Grävare till Discovery plus. 

Vann guldet gjorde danskan Anne-Marie Rindom - som direkt efter målgång seglade upp vid sidan om Josefin Olsson där de skrek ”Grattis!” till varandra och gjorde high fives.

– Jag är så glad för henens skull. Hon har varit dominerande, och det är imponerande att hon klarade av det, säger Josefin Olsson. 


Här är alla svenska OS-medaljer – hittills

Guld

+ Daniel Ståhl, friidrott – diskus.

Världsettan och världsmästaren hade all press på sig – men klarade trycket och vann diskusguldet med över en meters marginal. Det var Sveriges första OS-guld i friidrott sedan Stefan Holms, Carolina Klüfts och Christian Olssons trippel i Aten 2004.

Silver

+ Simon Pettersson, friidrott – diskus.

Ståhls träningskompis blev nedpetad från bronsplatsen, då svarande han med ett silverkast och såg till att det blev dubbelt svenskt i topp i diskusfinalen. Om Ståhls guld var väntat, var Petterssons andraplats desto mer överraskande.

+ Sarah Sjöström, simning – 50 meter fritt.

Det hade gått bara ett halvår efter hennes armbågsfraktur. Men i sitt sista lopp i Tokyo slog simstjärnan till med ett silver. Sjöström kallade det själv ”en av mina största prestationer” – och då har hon ändå vunnit en del i sin karriär.

+ Josefin Olsson, segling – laser radial.

Josefin Olsson var med redan i London 2012 och var medaljkandidat i Rio de Janeiro 2016. Nu kom till slut OS-medaljen, efter ett medaljrace som svenskan vann övertygande och därmed klättrade från brons till silver.

TT

Här dansar olympierna i synk fram på Tokyos gator


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet