JUST NU: JAA! Klart för OS-final – Rolfö stora matchhjälten

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

YOKOHAMA/STOCKHOLM. Sverige är klart för OS-final i fotboll. 

Det efter att ha besegrat Australien med 1–0, drömmer spelarna nu om guld:

– Sedan vi samlades har jag känt i hela min kropp att vi har något speciellt som kan bära hela vägen till guld, säger Kosovare Asllani.  

När Sverige och Australien ställdes mot varandra i gruppspelet av OS förra veckan så vann Sverige med 4–2. 

Och i dagens semifinal i Yokohama gick Sverige in som favoriter. Men det var en trevande inledning av båda lagen. I stället för att ta initiativet i matchen var det två lag som kände på varandra.

Sverige hade inte heller riktigt samma fart i anfallet som i tidigare matcher under OS. Australien plockade effektivt bort Kosovare Asllani och då försvann speeden i offensiven. 

Men i den 23:e minuten slog Fridolina Rolfö till med ett jätteskott. Australien räddades av ribban. 

Sedan var det Australiens och Alanna Kennedys tur att lossa av en frispark med vänsterfoten, men Hedvig Lindahl stod rättplacerad i det svenska målet. 

Kort därefter det blev det ny dramatik när Kyah Simon slog en frispark vidare till Sam Kerr som distinkt satte bollen i mål. 

Men domaren blåste av – inget mål. 

– Jag kan inte se varför de blåser av. Jag är inte utbildad domare, men vi har tur, säger Lisa Dahlkvist i Kanal 5:s sändning. 

Den första halvleken förblev mållös.

Rolfö bäst på plan

I den andra dröjde det dock bara en minut innan Fridolina Rolfö, Sveriges bästa spelare för dagen, efter en tilltrasslad situation framför Australiens mål lyckades ge Sverige ledningen i semifinalen. 

Sveriges spel fungerade allt bättre, mycket tack vare Caroline Seger på mittfältet, men Australien fortsatte att skapa halvchanser. 

Australien, som tvingats spela förlängning i sin kvartsfinal mot Storbritannien, gjorde ett trippelbyte med 20 minuter kvar av matchen för att få mer energi i jakten på en kvittering. 

Men det hjälpte inte, Sverige lyckades stå emot Australiens press.

”Då kan jag äntligen sluta” 

Matchen slutade 1–0 och Sverige möter nu Kanada i OS-final på fredag i Tokyo.

– En obeskrivlig känsla just nu, jag njuter till fullo, en fantastisk match. Bra genomförande, jag är bara så stolt, lycklig och glad, säger målskytten Fridolina Rolfö.

Hedvig Lindahl om segern:

– Vi har kunnat leva upp till förväntningarna. Visat att det vi pratar om inte är tomma ord. Vi har en chans till att ta det sista steget. Det betyder jättemycket för mig, säger Hedvig Lindahl och tillägger:

– Om vi vinner kan jag äntligen sluta kanske. Så känns det.

Finalen spelas klockan 04.00 svensk tid och Asllani hoppas på svenskt stöd:

– Jag hoppas Sverige är redo att vara uppe hela natten för att se oss ta hem guldmedaljen, säger Asllani som ser framemot en ny chans på OS-guldet efter silvret i Rio. 

– Vi vill vinna, det är allting som betyder någonting. Vi gjorde en stark match mot Tyskland också 2016, och hade varit värda det guldet också, men då spelade vi en annan sorts fotboll, och jag är mycket mer stolt över det sätt vi spelar här nu och sättet vi gör det på, guld är så mycket mer värt just nu. Vi kommer göra allt och lite till för att ta hem guldet. GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet 

GUIDE: OS-finalen i fotboll • TV-tider och information