Stjärnan missar OS: ”Det är väldigt strikt”

Foto: IPA / DPPI/LUDOVIC BARBIER / IPA/SIPA SIPA USA
Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS BILDBYRÅN

TOKYO. Armand Duplantis värsta rival missar OS i Tokyo.

Sam Kendricks har testats positivt för covid-19 och tvingas lämna återbud.

Sam är diskvalificerad från OS eftersom de japanska representanterna säger att att han testat positivt för covid-19. Sam är inte sjuk och vi är inte oroliga för honom”, skriver hans pappa Scott Kendricks på Instagram.

Efter beskedet isolerades hela Australiens (!) friidrottslandslag – men de har nu släppts ut igen.

Sam Kendricks är regerande världsmästare i stavhopp och tvåa i världen i år med sina 5,92. Inför OS i Tokyo har experterna varit överens: Om det är någon som ska kunna utmana Armand Duplantis om guldet så är det Kendricks.

Men nu kommer alltså beskedet att den 28-årige amerikanen inte kommer till start.

”Sam Kendricks har testats positivt för covid-19 och är därmed inte tillgänglig för att tävla i OS. Han och personerna som varit i hans närhet fick omedelbart information om det positiva provsvaret och åtgärder vidtogs för att isolera honom”, meddelar USA:s friidrottsförbund via sitt Twitter-konto.

63 friidrottare isoleras

När NBC tar kontakt med Kendricks agent Paul Doyle för att fråga om stjärnan är vaccinerad får de svaret:

– Alla detaljer hålls konfidentiella, men Sam förbereder ett uttalande just nu.

Nyheten skakar om friidrottsvärlden precis inför OS-tävlingarna.

– Det är jättetråkigt så klart. Han var ju den som skulle utmana ”Mondo” främst, även om det finns några andra. Supertråkigt för honom och supertråkigt för stavtävlingen, säger Peter Häggström, expert i Discovery Plus, i en video på Twitter.

– Han är den enda som besegrat Duplantis under de senaste två åren faktiskt, så det är verkligen ett chockbesked vad det gäller stavhoppet här, säger Discovery Plus kommentator Tommy Åström.

Efter beskedet sattes hela Australiens friidrottstrupp på 63 idrottare i isolering, eftersom den australiska stavhopparen Kurtis Marschall har tränat med Kendricks den senaste tiden. Men under torsdag eftermiddag lokal tid kommer beskedet att Australiens friidrottare kunnat släppas ut igen efter att samtliga testats negativt.

Armand Duplantis? Han har inte umgåtts med Kendricks.

– Jag kan bekräfta att Armand inte har varit i kontakt med Sam Kendricks, säger SOK:s mediechef Lars Markusson.

”Han är inte sjuk”

Sam Kendricks pappa och tränare Scott Kendricks skriver på Instagram att den regerande världsmästaren inte har några symptom.

Tråkiga nyheter för vår son. Sam är diskvalificerad från OS eftersom de japanska representanterna säger att att han testat positivt för covid-19. Sam är inte sjuk och vi är inte oroliga för honom.

Han fortsätter: ”Testsystemet är väldigt strikt där borta. De tillåter inte ett nytt PCR-test de kommande sex dagar och tävlingen är därför över.

Armand Duplantis toppar världsårsbästalistan i år efter att ha klarat 6,10. Hans världsrekord lyder 6,18.

Främsta utmanarna till Duplantis ser nu i stället ut att bli den skadedrabbade Renaud Lavillenie och amerikanen Chris Nilsen, som båda två hoppat 5,92 i år. Piotr Lisek och KC Lightfoot är två andra hoppare som har haft det kämpigt den här sommaren, men tidigare varit över sex meter.

Kvalet i herrarnas stavhopp avgörs natten mot lördag. Finalen väntar på tisdag.


Stavhoppsstjärnan öppnar upp om kärleken till Desiré Inglander