”Får hantera en Anton som är skitsur ibland”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

ENOSHIMA. De bytte om i en container och laddade upp med Dire straits ”Money for nothing”. 

Sedan levde Anton Dahlberg och Fredrik Bergström upp till förväntningarna och seglade hem ett svenskt silver. 

– Det är helt fantastiskt, det är bländande, det är magi i kroppen! Det bubblar, säger Anton Dahlberg. 

Efter silvret i 470 hyllar de stödet från familjen och den mentala resa de gjort. 

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström var redan på förhand ett av de tunga svenska medaljhoppen i OS. Inte så konstigt - de är ju regerande världsmästare.

Och efter en lite skakig start i 470-klassens första seglingar har de imponerat allt mer på väg mot medaljracet.

Raden 1-5-3-1 på de senaste fyra seglingarna hade fört Dahlberg/Bergström upp på en hyfsat klar andraplats inför medaljracet.

Guldet var däremot borta. Det hade australiensarna Mathew Belcher och Will Ryan i praktiken redan säkrat innan onsdagens avgörande med en ledning på 20 poäng före svenskarna.

Ett australiensiskt järngrepp

För svenskbåten var uppgiften given: Slutar man etta eller tvåa är silvret klart vad än motståndarna hittar på. Vid lägre placering än tvåa har man inte silvret i egna händer längre.
Och dessutom: Så länge Sverige slutade sämst femma var bronset säkrat.

Australien kunde bekvämt vinna medaljracet och säkra guldet. Där bakom var det desto jämnare.

Vid tredje märket var Sverige tvåa och de lyckade hålla undan för Spanien och Nya Zeeland ända in i mål. Tvåa i racet - och vann därmed OS-silver. Bronset tog Spanien hand om.

”Har kämpat oss igenom detta”

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström var i tårar efter målgång.

– Det enda rationella hjärnan har sagt de senaste 24 timmarna är bara fokusera på det du ska gör och flyg inte i väg i tankarna. När du går i mål börjar det bubbla och allt släpper, en otrolig urladdning, säger Anton Dahlberg och fortsätter:

– Vi har stått här tidigare och kanske inte varit supernöjda med vår segling och inte fått till det. Vi har velat det här så jäkla mycket, man vill verkligen få till det och lösa upp de här små knutarna under vägen och få den raka linan. Det är det vi gjort och får till i det här loppet. Vi går i mål som silvermedaljörer, det är så mycket känslor som släpper. Jag är så jäkla stolt över laget och det vi åstadkommit. Vi har kämpat oss igenom detta, säger Anton Dahlberg.

Och duon som började segla tillsammans efter OS i London 2012 trivs tillsammans.

– Att får göra det här med den jag respekterar mest av alla, det är helt fantastiskt, helt underbart, säger Anton Dahlberg. 

Har brottats med pressen

Fredrik Bergström är imponerad över vännens mentala resa:

– Det mentala är så ofantligt stor påverkan på den här nivån. Det är det som kan välta en idrottare. Jag måste belysa den resa vi gjort, den Anton jag ser ute på vattnet i dag det är verkligen ordagrant en kille som tar sig an uppgiften. Det var en extrem trygghet i båten i dag, säger han. 

Anton Dahlberg har tidigare haft en tendens att bli väldigt nervös inför tävlingar. Inför silverloppet gjorde de allt för att ta bort pressen. 

– Vi bytte om i containern, jättevarm container. Fredrik satte på en fantastisk låt för att få lite avslappning. Då säger Fredrik till mig: ”Anton det är ju så ibland att vi blir lite extra nervösa när det är väldigt viktigt för att vi har sagt att vi ska vara ärliga med våra känslor. Då blir hur vi hanterar båten inte riktigt lika suverän, då gäller det att vi tar det lite lugnt.”. Då säger jag till Fredrik: ”Jag kommer inte bli så nervös det här racet”, säger Anton Dahlberg. 

De lyssnade på Dire straits ”Money for nothing”.

– Vi bara dansade i containern, man var bara där! Tog på oss de här alldeles för tajta tajtsen vi har, säger Anton Dahlberg och skrattar. 

Duon hyllar även stödet från teamet och respektive familjer:

– De har varit en väldigt stor del av det här. Fredriks tjej och min fru. När OS blev uppskjutet var vi på slutsträckan på allt, allt, allt och en del av beslutet var att de skulle vara med ett år till. Vi har lagt vår själ i det här projektet och de får inte stå i rampljuset och hantera en Anton som ibland är skitsur för att det inte gått som det vill och så reser man och är borta. De är jätteviktiga för den här framgången, säger Anton Dahlberg. 


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet 

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program