Johansson utslagen: ”Är min förbannelse”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

OS är över för brottaren Henna Johansson.

En bronsmatch låg i potten vid vinst mot ryskan Liubov Ovtjarova men svenskan valde fel taktik. Nu åkte hon ut på samma sätt som i sina tidigare två OS.

– Det är väl min förbannelse, säger Johansson.

Med 15 sekunder kvar av matchen var ställningen 8–5 till ryskan och Johansson lyckades plocka poäng – men inte tillräckligt många och Ovtjarova vann med 8–7.

Henna Johansson säger att hon borde ha inlett matchen på ett annat sätt.

– Jag tycker att min taktik inte riktigt funkade med att ha första perioden stabil och sedan köra. Hon tänkte antagligen likadant och det krockade lite i dag.

– Med facit i hand skulle jag kört på från början för jag hade mycket kraft kvar där, säger Henna Johansson.

Tredje raka uttåget

Johansson har brottats i världstoppen i tolv år. Det här var hennes tredje OS och hon åkte ut på samma sätt som i de tidigare – förlust i återkvalet, precis före medaljmatcherna.

– Det känns tråkigt, det är mitt tredje OS och alla har slutat precis likadant. Det är väl min förbannelse.

I OS i Rio 2016 blev Johansson också utslagen efter tre matcher och hamnade på tionde plats. Även i London slutade hon tia. Uttåget i Tokyo är tyngre.

– Absolut, för jag vet att jag är mycket bättre och har bättre flyt i min brottning. Jag vinner extremt många fler matcher än jag förlorar. Det är tråkigt att det aldrig faller in rätt här, säger hon.

Nu överväger 30-åringen att satsa mot nästa OS i Paris 2024.

– Jag vill verkligen ha en OS-medalj, det är det enda jag saknar.

Inga svenska medaljer

Guldhoppet Alex Kessidis slogs tidigare i veckan ut i sin OS-debut och nu står allt hopp till Sofia Mattsson, som kliver in i spelen i 53-kilosklassen på torsdag.

– Vi får hoppas att hon tar en medalj så får jag njuta lite av den också, säger Johansson om Mattsson, som tog OS-brons i Rio 2016.

Den lilla, lilla trösten är att svenskan nu får njuta av maten i OS-byn.

– Sushin har jag hört är bra och sedan lite pizza också.