Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jätteskrällen – första medaljen på 125 år

Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX WHITEHEAD/SWPIX.COM/SHUTTERSTOC / ALEX WHITEHEAD/SWPIX.COM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ALEX WHITEHEAD/SWPIX.COM/SHUTTERSTOC / ALEX WHITEHEAD/SWPIX.COM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Anna Kiesenhofer skrev in sig i den österrikiska idrottshistorien när den 30-åriga cyklisten skrällartat vann damernas linjelopp i OS i Tokyo.

Nederländskan Annemiek van Vleuten tog silver på Fuji International Speedway och fick en liten revansch efter den otäcka kraschen i Rio de Janeiro för fem år sedan – men tv-bilder visade att hon mest var besviken efter att hon trott att hon hade vunnit.

Anna Kiesenhofer, som inte har något kontrakt med något professionellt stall, blev första österrikare någonsin att ta ett OS-guld i cykel när hon i ensam majestät korsade mållinjen med armarna uppsträckta i luften efter det 137 kilometer långa linjeloppet på racingbanan vid Japans högsta berg.

Senast Österrike tog en OS-cykelmedalj var i tidernas första sommarspel, Aten 1896, då Adolf Schmal tog brons i herrarnas tempolopp på bana. Men Kiesenhofers OS-guld var alltså det första i cykel för alpnationen.

”Den största skrällen vi någonsin har sett i OS-cyklingens linjelopp”, slår BBC fast.

Skrällguld till Anna Kiesenhofer

I damernas linjelopp vid OS i Rio de Janeiro för fem år sedan var Annemiek van Vleuten i ledning med mindre än 11 kilometer kvar, men kraschade otäckt och blev utan OS-medalj i loppet där Sveriges tidigare cykelstjärna Emma Johansson tog silver.

Under söndagen fick den 38-åriga nederländskan en liten revansch då hon tog silvret, 1.15 bakom Kiesenhofer som vann på tiden 3.52.45. När van Vleuten ensam korsade mållinjen såg hon glad ut, som det verkade i tron om att hon vunnit. När hon senare fick reda på att hon kommit tvåa såg hon mer besviken ut. 

Elisa Longo Borghini, Italien, tog brons, vilket hon gjorde även i Rio.


https://twitter.com/BBCSport/status/1419212056671236101?s=20