”Jag hoppas inte att min sambo förväntar sig det”

Jessica Almenäs.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

En växande jobbhög, en sommar som tog slut innan den knappt började och flera kroppsdelar som protesterar. 

Men Jessica Almenäs klagar inte. 

Hon har hittat nya vänner, en ny hobby och snart är äntligen OS i gång – där Almenäs leder ett eget magasin varje kväll under spelens gång. 

– Vi har väntat så länge, säger 45-åringen. 

Samtidigt finns ett frågetecken – hur kommer de 17 sändningarna att påverka familjelivet på hemmaplan?

Jessica Almenäs är sliten. Den mångsysslande tv-profilen har ägnat sommaren åt en del jobb, och är nu mitt uppe i förberedelserna av Kanal 5:s OS-magasin. 

Dessutom är hon skadad. På flera ställen. Ryggen krånglar, en häl gör ont, och så har hon skadat knät och ”åkt på padelarmbåge”. 

Men det här är omöjligt att avläsa i Almenäs röst när SportExpressen ringer upp för en intervju om de kommande OS-sändningarna. 

Almenäs berättar både om sina idrottsskador, och ventilerar sin ångest över att redan i början av juli ge upp sommaren och mentalt placera sig i en mörk höst, med ett underliggande skratt.  

Kanske beror det på att spelen i Tokyo, som utövare, fans och journalister väntat på i över ett år, äntligen finns inom greppbart räckhåll. Den 23 juli, samma dag som OS-invigningen, har kvällsmagasinet ”OS-kväll med Almenäs” premiär och sänds sedan varje kväll 20-22 på Kanal 5 och Discovery Plus. 

– Jag tycker det här ska bli väldigt kul. Vi har väntat så länge, och verkligen gått och trampat sedan det sköts upp, säger Almenäs. 

Magasinet kommer att summera dagen för de tittare som eventuellt har missat svenska medaljer eller andra höjdpunkter, och blicka framåt mot nattens tävlingar. 

Men Almenäs utlovar också mer renodlad late night-underhållning. 

– Vi ska faktiskt göra ett väldigt roligt program! Vi kommer att ha nostalgigäster på plats varje dag i studion, svenska OS-hjältar som vi ska prata med och minnas deras upplevelser. Där har vi ett riktigt bra uppställ. 

I studion kommer Jessica Almenäs flankeras av den erfarne sportreportern Patrick Ekwall. Duon är inte bara tidigare kollegor från TV4, utan bor även grannar i Bromma. 

– Så jag tror vi kommer ha ett bra flyt mellan oss, säger Almenäs. 

I Discoverys pressmeddelande beskrevs han som ”den legendariske sportjournalisten Patrick Ekwall”, köper du det epitetet?

– Det tycker jag man få ge honom! Han är väl en av de mest kända sportjournalisterna vi har i det här landet. Men framför allt är han väldigt duktig, skicklig på att plocka upp de intressanta grejerna och har en förmåga att ha en åsikt om absolut det mesta. 

Så sänder Discovery från OS

OS-studion

Jonas Karlsson och Karin Frick fokuserar på live-tävlingar och svenskt deltagande.

Sänds 6-17 varje dag under OS.


OS-kväll med Almenäs

Jessica Almenäs och Patrick Ekwalls sammanfattande, framåtblickande och underhållande magasin.

Sänds 20-22 varje dag under OS.


Alla tävlingar sänds i Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Eurosport, Eurosport 2 och på Discovery Plus.

Jessica Almenäs leder magasin från OS

OS i Toyko har, sedan det sköts upp förra året på grund av pandemin, fortsatt att präglas av stor osäkerhet. Knappt tio procent av befolkningen är vaccinerad och landet får inte bukt med smittspridningen. 

Nyligen togs beslutet att det ska råda undantagstillstånd i Tokyo under hela OS och publik stoppas helt från tävlingarna. Restriktionerna är hårda för alla aktiva och de journalister som bevakar spelen på plats – du får bara befinna dig i hotellrummet eller på tävlingsområdet och slussas fram och tillbaka under kontrollerade former. 

Redan före pandemin var dock tanken att Discoverys OS-studio och Jessica Almenäs kvällsmagasin skulle sändas från Stockholm. 

– Som jag förstår det är det ganska dyrt att göra det i Tokyo och det var ganska komplicerat med stora avstånd mellan de olika spelplatserna. Så de bedömde att det logistiskt och ekonomiskt inte var försvarbart att flytta alla studios till Tokyo, så för oss blev det egentligen ingen jättestor skillnad, säger Almenäs. 

Hade du velat vara på plats?

– Svår fråga. Man vill egentligen alltid vara på plats för att få den här OS-känslan. Men det hade ju ändå inte blivit så i Tokyo, så på det sättet känns det ganska skönt att vara hemma. 

– Men det kan bli en utmaning för familjen! För man går verkligen in i en bubbla när man jobbar så här intensivt och säkert minst tolv timmar om dagen. 

Hon skrattar till och fortsätter:

– Så jag hoppas inte att min sambo förväntar sig att jag ska vara jättedelaktig i hushållsarbete och familjeliv, för då kommer han bli besviken. 

Om du varit borta i Tokyo hade det varit enklare att förhålla sig till, nu kommer du vara hemma fast ändå inte?

– Exakt. Jag kommer vara hemma fysiskt, men inte mentalt. Det kan bli tuffare faktiskt, det blir intressant att se hur det ska funka. 

Almenäs och sambon Patrik Fahlgren
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Projekten med kändisarna

För de flesta svenskar förknippas Jessica Almenäs främst med sitt jobb som programledare. Men 45-åringen varvar tv-jobbet med en del andra uppdrag. 

Varje vecka spelar hon in ”Träningspodden” tillsammans med Lovisa Sandström, och duon skriver även böcker om träning. 

Med jämna mellanrum dyker det även upp betalda samarbeten på Almenäs Instagram, projekt hon driver igenom tillsammans med sambon Patrik. 

– Vi har ett litet företag som pysslar med lite konferencierjobb och influencer-grejer, det är inget jag lever på utan det är mer en extrainkomst. Så jag är ganska kräsen och gör sånt som jag tycker verkar kul och bra, jag tackar nej till väldigt mycket på den fronten. 

Almenäs saknar inte projekt att ägna sig åt på fritiden heller. Dels idrottandet (som alltså fört med sig skavankerna vi räknade upp i början av artikeln): Padel, golf, hästsport, yoga, styrketräning, med mera.

– Det är så mycket jag tycker verkar kul som jag vill testa på, skrattar Almenäs.

SportExpressen får även påminna tv-profilen om ytterligare en hobby, som hon utövar tillsammans med skådespelaren Eva Röse, kocken Paul Svensson och artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalo. 

– Just det, den tar också väldigt mycket tid! 

Det handlar om segling. Kvartetten blev vänner under inspelningen av programmet ”Över Atlanten”, där kända svenskar seglar över just Atlanten, från Gran Canaria till Västindien, och nu väntar ständigt mer eller mindre extrema utmaningar. 

Nyligen deltog de i kappseglingstävlingen Gotland runt. 

– Det var väldigt kul, men det är jobbigare än man tror. Det är därifrån jag har ont i ryggen faktiskt... 

Men att ta det lite lugnt och sitta still ett tag...

– Det är INTE ett alternativ. Jag älskar att träna, det vore en mardröm för mig att behöva sitta still på min rumpa hela dagarna. 

Jessica Almenäs

Ålder: 45.

Bor: Villa i Bromma.

Familj: Sambo Patrik Fahlgren, 36. Sönerna Sam, Dylan, och Jack. 

OS-höjdpunkter: 

”Lagsporterna där Sverige är med, fotboll och handboll. Jag är själv väldigt intresserad av hästhoppning, så den ser jag mycket fram emot. Och friidrotten! Det är definitivt en höjdpunkt. Jag kommer också följa basketen väldigt noga också, eftersom jag spelar det själv”.

https://www.instagram.com/p/CRCRsMbFoww/