”Jag har idéer om hur vi ska starta i kvarten”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

TOKYO. En gruppspelsmatch återstår för fotbollslandslaget.

Trots det har Peter Gerhardsson redan tankar i slutspelet.

– Jag har idéer om hur vi ska starta i kvartsfinalen, säger förbundskaptenen.  

Det svenska damlandslaget är redan klart för kvartsfinal i OS. Efter två imponerade matcher med totalt 7-2 i målskillnad leder man gruppen och har allt i egna händer inför mötet mot Nya Zeeland. 

Precis som under VM har Peter Gerhardsson nu möjligheten att rotera laget, även om han själv inte vill använda just det ordet. 

– Det är klart det är en fördel att veta att man kan använda sig av flera spelare. Det handlar om att vinna fotbollsmatcher och ha fräscha spelare, säger förbundskaptenen. 

– Sen är det bra att veta att det inte är en måstematch. Men alla spelare vill spela och vill starta, sen är det upp till mig att besluta. 

”Det finns en förklaring”

Sverige kommer sannolikt att ställas mot antingen Japan eller Kanada i en kvartsfinal om blågult vinner eller tar poäng mot Nya Zeeland.  

Målsättningen är att vinna gruppen, men Gerhardsson ser en fördel i att inte behöva chansa med spelare. 

– Hade det varit en OS-final hade alla varit tillgängliga. Men vi måste också se till att vi har pigga spelare till kvartsfinalen, säger han.

För trots att det fortfarande är en match kvar att spela blickar Gerhardsson redan mot kvartsfinal. 

– Jag har lite idéer på hur vi ska kunna starta i kvartsfinalen och det finns spelare som inte har spelat mycket. Det finns en förklaring till hur vi kommer starta mot Nya Zeeland.

Han medger även att kollat lite på vilket motstånd som eventuellt kan vänta. 

 – Det viktigaste är att se till att ta poäng och gärna vinna för då är vi klara gruppetta. Sen se till att vi har hela spelare, för kvartsfinalen är förhoppningsvis en av tre slutspelsmatcher, säger Gerhardsson. 

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

LÄS MER: Asllani: ”Det är därför de lockas av mig”