Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag är rädd – vet ju att det finns en risk”

Magdalena Eriksson: "Jag känner att jag gör skillnad"
Magdalena Eriksson.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Eriksson och flickvännen Pernille Harder, ”kyssbilden” blev viral under VM 2019.
Foto: BILDBYRÅN

TOKYO. Hon vet att hon tar en risk, och medger att hon ibland är rädd.

Men Magdalena Eriksson, 27, vägrar att vara tyst. 

– Kan jag göra skillnad är det värt det. Och jag vet att jag hjälper andra att våga komma ut, säger landslagsstjärnan som också berättar om drömmen i OS. 

I landslaget var Magdalena Eriksson redan en etablerad spelare under VM i Frankrike för två år sedan. 

Men den svenska försvarsstjärnan fick ett annat genombrott under mästerskapet, och det mer eller mindre av en tillfällighet. 

Hon och flickvännen, den danska landslagsstjärnan Pernille Harder, fångades på en bild när de kysstes efter en av Sveriges matcher. 

– Det exploderade verkligen när den där bilden blev viral. Och efter det förstod jag att jag har en stor plattform, insåg att jag är en förebild och att det finns människor som ser upp till mig. Och då vill jag verkligen utnyttja det. 

Magdalena Eriksson och flickvännen Pernille Harder, ”kyssbilden” blev viral under VM 2019.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Eriksson har sedan dess ofta uttalat sig i HBTQ-frågor och gjort sin röst hörd i en mängd olika sammanhang. 

Och under herrarnas fotbolls-EM tidigare i sommar blev den svenska landslagsstjärnan ombedd att skriva en krönika i det ansedda sportmagasinet The Athletic. 

Ämnesvalet blev lätt för Eriksson efter att Uefa förbjudit den tyska staden München att lysa upp Allianz arena med regnbågsfärger inför det avslutande gruppspelsmötet i EM. 

– Det var självklart för mig, säger Eriksson som fått en hel del ”regnbågfrågor” den senaste tiden. 

– Men det var väntat. Jag väljer ju att tala ut om det och då förstår jag att det kommer att komma följdfrågor och diskussioner. Det får jag ta, för jag vill fortfarande lyfta de här frågorna och jag känner att det är väldigt viktigt att göra det. 

Tröttnar du någon gång?

– Givetvis har jag bra och dåliga dagar, precis som alla andra. Men nej, jag känner att det här är så pass viktigt för mig, och viktigt för många av mina följare. Och att jag faktiskt gör skillnad, kanske inte på någon makronivå än så länge, något politiskt beslut påverkar jag inte nu. Men på individnivå så hjälper jag människor, det kan handla om jag får vissa att ändra åsikt eller att jag faktiskt kan hjälpa människor att våga komma ut. Det räcker för mig. Kan jag hjälpa en eller två personer så är det bra. 

”Jag vet att det finns en risk”

Magdalena Eriksson berättar att hon får stor respons på sociala medier för sitt engagemang.

– Människor tackar mig för det jag gör, och det finns de som säger att det betyder jättemycket för dem att se mig och Pernille så naturliga med varandra.

Men sociala medier har också en baksida, men den försöker Eriksson att undvika.

– Jag är inte den som går in och läser varenda kommentar eller allt som skrivs till mig av anledningen att jag är rädd, jag kanske inte vill veta allt. Jag vet att det finns en risk. Bara det visar, att jag måste förhålla mig till det faktumet, att något är väldigt fel. Man ska inte behöva känna så. 

– Sedan vet jag också att talar man ut om saker och tar ställning i frågor, då kommer det att finnas en baksida där folk inte håller med mig. Och jag förväntar mig inte att alla ska hålla med mig. Men jag vill bli respekterad. 

”Det är det vi drömmer om”

På onsdag tjuvstartar OS i Tokyo med damernas fotbollsturnering och då väntar direkt ett stormöte för det svenska landslaget då man ställs mot regerande världsmästarna USA. 

Magdalena Eriksson ser ljust på Sveriges chanser i OS. 

– Drömmen är att få vara kvar så länge det bara går och sikta på medaljerna. Det är det som vi drömmer om och jag tycker också att det är fullt realistiskt. Vi vet vad vi har för kvaliteter och vi vet vad vi kan. Det visade vi på VM senast. Men vi vet också vad som krävs för att ta sig hela vägen till VM. 

Magdalena Eriksson i den svenska landslagströjan.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Eriksson menar också att hon har utvecklat sina kvaliteter som fotbollsspelare de senaste åren, både i klubblaget Chelsea och i landslaget. 

– Jag samlar på mig så mycket erfarenhet hela tiden. Speciellt de senaste två åren har det hänt otroligt mycket. Jag har spelat en Champions League-final och jag har fått en bärande roll i Chelsea. Det är mest erfarenheten som har gjort att jag har utvecklats. Och det fotbollsmässiga jobbar jag på dagligen. 

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program