In i sista stund – men kom aldrig till start

Sara Algotsson Ostholt.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Therese Viklund.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

TOKYO. Mardrömsbeskeden avlöste varandra för Sveriges OS-lag i fältritt under söndagen.

Till slut fick ingen ryttare ett godkänt resultat – och nu är OS över.

– Man är både ledsen och frustrerad och arg och besviken, säger Viklund.

Efter dressyren låg det svenska laget på femteplats inför tredje tävlingsdagen där det stod terräng på schemat. Dagen skulle dock bli mardrömslik på flera sätt.

Kort innan start kom beskedet att Ludwig Svennerstål var tvungen att kasta in handduken på grund av en mindre skada på hästen Balham Mist. Reserven Sara Algotsson Ostholt fick då i sista stund hoppa in i laget.

– Jag är förstås jättebesviken, jag hade sett fram emot att gå ut i terrängen, som är Balham Mists specialitet. Men hans välfärd har självklart högsta prioritet och jag skulle aldrig chansa när det gäller hans hälsa, säger Svennerstål.

Föll direkt: ”Åker inte till Tokyo för att trilla av”

Den tunga svenskdagen fortsatte i den första ritten. Therese Viklund föll av när hästen Viscera slog i ett hinder, och tvingades bryta.

– Jag hade räknat med att vi skulle nå det (hindret) på fyra galoppsprång och när vi inte gjorde det så var det lite för sent att hinna reagera, säger Viklund och fortsätter:

– Då hann hon inte riktigt upp med ena frambenet och krokade i lite och jag hade för mycket vikt framåt och damp i gräset.

Hon hoppas kunna tävla i fälttävlans sista del, hoppningen på måndagen, om Viscera klarar veterinärbesiktning. Men fallet gör att Sverige är helt borta från medaljchans i lagtävlingen.

– Man är både ledsen och frustrerad och arg och besviken, så är det ju. Man åker ju inte till Tokyo för att trilla av.

Algotsson Ostholt kastade in handduken

Sedan fortsatte olyckan. Louise Romeike tog sig i mål, men först efter en vådlig ritt där straffpoängen rasade in och ett funktionärsparasoll klarade sig med minsta möjliga marginal.

Dessutom konstaterade juryn efter videogranskning att hon ridit fel, Romeike uteslöts och det svenska fiaskot var fullbordat.

Därför valde Sara Algotsson Ostholt att inte starta, eftersom det inte fanns någon placering att tävla om. Den svenska mardrömsdagen slutade alltså med att inget ekipage fick ett godkänt resultat.

– Vi hade en konversation och kom fram till att det inte var någon mening med det. Det är bättre att spara Chicuelo till ett kalas där hon kan vara stjärnan den dagen, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

OS är nu över för Sveriges lag, trots att det återstår en tävlingsdag.