Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyllas: ”Hedvig sätter skräck i motståndarna”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

STOCKHOLM/TOKYO. Med tjugo minuter kvar fick Australien straff. 

Då gjorde Hedvig Lindahl som många gånger tidigare – hon klev fram och räddade den. 

– Det var inte den bästa straffen i världshistorien, konstaterar målvakten.

Men hon hyllas i varje fall stort efter räddningsaktionen. 

– Hon bringar skräck i motståndarna, säger Magdalena Eriksson. 

Ingen spelare har fler OS-slutspel innanför västen i det svenska damlandslaget än Hedvig Lindahl. Och nu leder den 38-åriga målvakten sitt lag mot kvartsfinal efter seger mot Australien med 4-2 i Tokyo. 

En match som innehöll det mesta, däribland en straffräddning. 

Det var med drygt tjugo minuter kvar av matchen som australienska tvåmålskytten Sam Kerr fick chansen att kvittera på straff. Men att stå öga mot öga mot Chelseaforwarden var ingen som skrämde Lindahl. Snarare tvärtom. 

– Det var väl inte den bästa straffen i världshistorien om jag ska vara ärlig. Men hon hade gjort två mål innan så det är klart att man tänkte att hon hade lite självförtroende. Jag fick bara en känsla av att hon skulle gå lite åt mitt vänster och att hon också kan gå mot mitten ibland så mina berömda ben fick ta den. Det var inte en bra straff. Jag tror att jag kanske läste sönder den lite, säger Hedvig Lindahl. 

Hyllningen: ”Älskar att spela med Hedvig”

Men den svenska landslagsmålvakten hyllades stort av sina lagkamrater, däribland Magdalena Eriksson som dessutom till vardags spelar med straffskytten Sam Kerr i England. 

– Jag hade på känn att hon skulle ta den. Jag vet hur stark Hedvig är på straffar och jag vet att motståndare vet hur stark hon är på straffar. Det känns som att hon bringar skräck i motståndarna med hennes utstrålning, säger Magdalena Eriksson efter matchen och tillägger: 

– Det är enorm trygghet att ha en sådan erfaren person bakom sig som har ett sådant lugn och kan komma med trygga ord. Jag älskar att spela med Hedvig och hon steppar verkligen upp i dag när vi behöver henne. 

Caroline Seger valde att summera det hela kort och koncist. 

– Jag har varit med så många år med henne, jag litar för fullt på henne. 

Även förbundskapten Peter Gerhardsson valde att vara lugn när straffsituationen uppstod. 

– Det finns ett lugn hos henne. Jag behöver inte vara orolig. Hon är väl den enda som gillar straffar, hon är ju den enda som kan göra något åt det. 

”Det får man ta igen med intelligens” 

I discovery+ hyllades Hedvig Lindahls räddningsaktion stort. 

– En strålande räddning. Hon går åt rätt håll och lyckas hålla kvar ben och armar, säger experten Jens Fjellström i tv-sändningen. 

Experten Emelie Ölander konstaterade också att Hedvig Lindahl med sina 38 år inte verkar ha tappat skärpan överhuvudtaget. 

– Hon är bättre än vad hon någonsin har varit, säger Emelie Ölander i Discovery+. 

Hedvig Lindahl själv menar att hon försöker vara mer påläst nuförtiden, men att det också finns bra hjälp att tillgå inom landslagets organisation. 

– Det man förlorar i snabbhet i åldern får man ta igen i intelligens, säger målvakten och berättar att hon försöker vara så påläst hon kan kring potentiella straffskyttar: 

– Det krävs ett hårt jobb men nuförtiden får man så fin hjälp av analytiker. Tv: Häng med SportExpressen till OS i Tokyo