Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Orden till svenska hjälten – precis före avgörandet

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN

TOKYO. Sveriges handbollsdamer fixade oavgjort, 28-28, mot Frankrike. 

Tacka Jessica Ryde för det. 

Svenskan blev stor hjälte för Sverige när hon räddade en straff i matchens absoluta slutsekund. 

– Jag har ingen aning mer än straffen i huvudet. Allt är bara grisigt. Jag minns inte spelet, inga skott, ingenting, säger Ryde efter matchen.

Det var en första halvlek med lite olika ansikten. Sverige inledde energiskt, tog dueller och kontrade bra. Men Frankrike arbetade sig in, vann fler och fler dueller och fick Sverige att tappa all rytm i sitt spel. 

Fransyskorna sprang iväg med poängen, men efter en fransk (!) timeout så reste sig svenskorna. Johanna Bundsen som fått en tuff start med endast 13 procent i räddningsprocent gick ut till förmån för Jessica Ryde medan Carin Strömberg fick fart på sitt målskytte. 

Sverige lyckades krympa avståndet till endast en boll (16-17) när signalen gick för halvtid. 

– Jag kommer in i matchen lite fel och får inte kontroll på bollarna. Det är som det är. Jag tror mer att det är tillfälligheter, jag förbereder mig på samma sätt inför alla matcher men just i dag funkade det inte, säger målvakten Johanna Bundsen. 

Ryde storspelade i svenska rysaren mot Frankrike

Till den andra halvleken kom Sverige ut med bra energi och lyckades inte bara kvittera. Utan de tog både kommandot och ledningen. 

Dessutom hade de Jessica Ryde som storspelade. 

Men det blev en rysare in i det sista. Sverige gick dock segrande ur striden – inte lite tack vare den storspelande Ryde. 

27-åringen, som petades två dagar innan VM-premiären i Japan 2019 av dåvarande förbundskapten Henrik Signell, tog flera viktiga bollar samtidigt som Sverige fick fart på offensiven igen. 

Ryde: ”Jag minns ingenting”

I matchens absoluta slutsekund fick Frankrike en straff och Ryde, som räddat två av två dittills fick chansen att bli hjältinna. 

En chans hon tog på bästa sätt och räddade oavgjort för svensk del. 

– Hon har pressen på sig att sätta den. Jag har ingen aning mer än straffen i huvudet. Allt är bara grisigt. Jag minns inte spelet, inga skott, ingenting. Man går på känsla, säger Jessica Ryde efter matchen och fortsätter: 

– Det var skitskönt. 

Ryde berättar att hon precis innan straffen skulle tas. Det var förbundskaptenen som tog ton: 

– Jag fick lite feedback att jag skulle hålla armarna högt. Axnér skrek: ”håll högt” och det funkade ju. 

Axnér skrattar till när han får frågan om händelsen. 

– Jag sitter ju med målvaktstränaren hela dagarna, så jag plockar upp lite. Men jag ska erkänna att jag trodde hon skulle skjuta i andra hörnet, så den här får vi helt tillskriva Jessica. 

Bundsen är fortsatt förstamålvakt

En stor fråga efter matchen var om Ryde nu får fortsätta stå mot Brasilien – eller om Bundsen återvänder till sin plats mellan stolparna. 

– Bundsen har ett långt snöre, det är hon som är förstamålvakt, säger Axnér. 

– Men det är skönt, för mig, för Jessica själv och Johanna att Jessica kan göra så här bra insatser. 

Ryde själv bryr sig inte. 

– Det spelar mig ingen roll om jag startar om två dagar (mot Brasilien). Jag kan sitta på läktaren om vi bara tar de poäng vi behöver. Det är ett så härligt lag. Det är en sund konkurrens. 

Sverige ställs mot Brasilien på lördag innan gruppspelet avslutas med möte mot Ungern på måndag för svensk del.