Landet skulle dra sig ur – ändrar sig

Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

TOKYO. I går kom beskedet att Guinea drar sig ur OS i Tokyo. 

Nu gör de en helomvändning. 

– Efter att ha fått en försäkran från myndigheterna om att det är säkert har vi valt att vara med, säger landets idrottsminister Sanoussy Bantama Sow enligt Insidethegames

Det var torsdagens stora olympiska nyhet. Den västafrikanska nationen Guinea meddelade att de skulle dra sig ur de olympiska spelen i Tokyo helt och hållet – och därmed missa sitt första mästerskap sedan Montreal 1976. '

Den officiella anledningen var oro över coronaviruset. 

Ett tungt slag för deras fem utövare, brottaren Yarie Camara, judokan Mamadou Samba Bah, simmarna Fatoumata Lamarana Toure och Mamadou Tahirou Bah samt 100-meterslöparen Aissata Deen Conte.

– Frågan jag ställer mig är varför Guinea valt att nobba OS på grund av corona när Japan valt att inte ställa in mästerskapet? Varför? Det är frågan jag ställer mig utan att få ett svar, sa Camara till AP. 

OS 2021: Guineas helomvändning – är med i OS ändå

Men nu står de för en kovändning i grevens tid. Under natten svensk tid meddelade Guinea att de ändrat sig och nu kommer ställa upp ändå. 

– Vi kan med glädje berätta att vi, efter att ha fått en försäkran från myndigheterna om att det är säkert, valt att vara med i OS, säger landets idrottsminister Sanoussy Bantama Sow enligt Insidethegames. 

Enligt australiska 7news så säger källor nära regeringen i huvudstaden Conakry att det var av ekonomiska skäl som Guinea drog sig ur, inte på grund av coronaviruset. Uppgifter som backades upp i guineansk press. 

Enligt Ben Daouda Nassoko, generalsekreterare för landet olympiska kommitté bekräftar mellan raderna det när han säger till AP att de samlat in tillräckligt med pengar för att resa till Japan. 


Demonstranter i Tokyo protesterar mot OS och ordförande Thomas Bachs ankomst