Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hatet från USA: ”Jag har fått utstå mycket”

Foto: CHRIS COOPER/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK / CHRIS COOPER/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TOKYO. I tonåren valde Armand Duplantis att representera Sverige. 

I dag, när han är bäst i världen och har siktet inställt på OS-guld, kommer det kraftiga reaktioner från USA. 

– Jag har fått utstå mycket hat och höra mycket saker som jag inte förväntat mig, säger Duplantis till tidningen The Advocate. 

– Det är löjligt och småaktigt, säger Jonas Anshelm, tränaren som tog Duplantis till Sverige. 

Den 2 juni 2015 blev det officiellt. Sverige släppte sina första namn till ungdoms-VM i colombianska Cali. Med på den listan fanns Armand Duplantis, 15. Han kallades supertalang redan då och hade världsrekordet i stavhopp för 7-, 8-, 9-, 10-, 11- och 12-åringar. 

Friidrottstränaren Jonas Anshelm, då ledare för ungdomslandslaget, var den som fick Duplantis till att tävla för Sverige. Han inledde en dialog med pappa Greg Duplantis 2015 och efter ett tag valde den unge talangen att tävla för Sverige. 

Anshelm var lyrisk när beslutet var taget. 

– Det här är enormt stort, så klart. Helt otroligt! Han hoppar redan nu 5,30 på träning och är utan tvekan en framtida sexmetershoppare.

Anshelm hade inte fel. 

Armand Duplantis: ”Jag har fått utstå mycket hat” 

Historien om Duplantis är tämligen känd vid det här laget. Pappa Greg är gammal stavhoppare från delstaten Louisiana i södra USA. Mamma Helena sjukamperska från Avesta. 

De träffades när Helena studerade i USA – och på den vägen är det. 

Duplantis val att tävla för Sverige väckte lite reaktioner i början. 2017 berättade ”Mondo” att han fått kommenterar på sociala medier för sitt val, men att han inte ångrade sig alls. 

Nu, när han är innehavare av världsrekordet (6,18) och är enorm favorit att vinna OS-guld, har Duplantis på nytt blivit påhoppad. 

– Jag har fått utstå mycket hat och höra mycket saker som jag inte förväntat mig. Det är många som är missnöjda över att jag tävlar för Sverige, så jag antar att de som hör av sig är amerikaner... Men jag vill inte läsa för mycket om det. Jag vill inte läsa hatiska kommentarer, säger Duplantis i en intervju med tidningen The Advocate, en lokaltidning i Louisiana. 

– Jag förväntade mig att det skulle komma lagom till OS, men jag har svårt att förstå varför. 

Slår tillbaka mot hatet: ”Löjligt och småaktigt”

Att hatstormen skett nu, lagom till OS i Tokyo, är inte förvånande. Pappa Greg, som säger att de som hatar ”inte är friidrottsfolk”, förklarar på plats i OS-byn hur stort ett sommar-OS är i USA. 

– Det är mycket, mycket större än alla andra tävlingar. Det är enormt i USA. Amerikaner är alltid intresserade av alla olympiska tävlingar och det har alltid varit så. 

Jonas Anshelm har än i dag, sex år efter att han lockade ”Mondo” till Sverige, en nära relation med familjen Duplantis. Han reagerar starkt när han får höra om hatstormen. 

– Att komma nu liksom och hålla på att kritisera. Det är löjligt och småaktigt, säger han. 

Han har pratat tidigare om att han har fått höra ett och annat efter sitt val att tävla för Sverige. Var det något ni förberedde honom på redan 2015? 

– Nej, det var inget man kunde förutspå då. Han var bara en pojkspoling och det fanns inte alls det intresset kring honom då. Det är nu nu när det börjat gå väldigt bra för honom som det kom folk som tyckte en massa. 

Sveriges idrottspublik hyllar Mondo

Vad tror du det beror på att han får utstå hat? 

– Amerikanarna är ju extremt patriotiska. Så det svider i deras själ hur någon faktiskt väljer ett annat litet land framför ”the greatest country in the world”. 

Anshelm vill trycka på hur glad han över den kärlek som visats Duplantis från den svenska idrottspubliken. 

– Enligt Greg är det bara 20-30 procent i Louisiana som vet vem han är, medan hela Sveriges befolkning har röstat fram honom till Jerringprisvinnare och hyllar honom som en av våra största idrottare.

Duplantis berättar själv efter sitt kval på lördagen att han är glad över beslutet han tog. 

– Jag älskade Sverige när jag växte upp, min storebror (Andreas) tävlade för Sverige och hade väldigt bra erfarenheter av det och mina föräldrar tyckte att det skulle vara en bra idé att tävla för Sverige. Så jag tog det beslutet och det har blivit väldigt bra för mig, av flera anledningar. Bland annat för att jag får väldigt fint stöd. 

Samtidigt som Duplantis talat sig varm om stöttningen han får från den svenska publiken vill han också vinna OS-guld för sin hemstad Lafayette i Louisiana. 

– Lafayette gjorde mig till den person jag är i dag och jag hoppas få stöd från alla där. Jag ska försöka göra alla i Lafayette stolta genom att komma hem med en guldmedalj runt halsen, säger han till The Advocate. 

Stavhoppsfinalen på OS avgörs med start klockan 12.00 svensk tid den 3 augusti. 


Rättelse: I en tidigare version av texten var Jonas Anshelms namn felstavat


LÄS MER: Daniel Ståhl till final – med årets kortaste kast

LÄS MER: Bilderna på Duplantis: ”Ingen har sett dem tidigare” 

LÄS MER: Revolten mot SOK: ”Jag skäms över att vara svensk”

LÄS MER: Utmaningen för Ståhl: ”Han måste sätta det”

LÄS MER: Därför stoppas Duplantis mamma från OS-arenan 

LÄS MER: Svenskens förvåning efter nya dopingfallet på OS

LÄS MER: Finska talangen om osannolika gåvan från NHL-stjärnan

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program 

Skrattfest under pressträffen: ”Jag borde bara sluta prata nu” 

Ur arkivet: Armand Duplantis får frågan om vad han lärt sig av sina föräldrar – men missförstår .

OS inifrån: Här ska svenska gulden firas – på lyxvåning i Tokyo

Philip Gadds vlogg från Tokyo – få en rundtur i Sweden Arena.