Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orden till Sjöström: ”Du är helt galen”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TOKYO. Sarah Sjöström spelade ner förväntningarna.  

Sen gick hon ut och simmade sin bästa tid på 100 meter fjäril på fyra år – trots att hon länge hämmats av sin armbågsfraktur. 

– Jag minns faktiskt inte när jag kände mig så starkt på sista längden på en hundring fjäril någonsin. Det var fantastiskt, säger Sjöström.

Efteråt blev hon rejält hyllad av den nederländska stjärnan Femke Hemskeerk i den mixade zonen. 

Sarah Sjöström, 27, är världsrekordinnehavare och regerande olympisk mästarinna på 100 meter fjäril. Men hon är allt annat än favorit på distansen i Tokyo. 

Anledningen till det är en numera ökänd isfläck som befann sig på Stockholms gator i februari. Sjöström halkade på isen, ådrog sig en armbågsfraktur och sommarens OS var där och då en avlägsen dröm. 

Men med en kombination av pannben och läkkött av världsklass har Sjöström jobbat upp styrkan i armen på nytt och tog sig till OS. 

– Jag förväntar mig inga världsrekord, men jag är nyfiken på hur mycket bättre jag kunnat bli sedan Rom. Jag är inte i mitt livs form, utan är realistisk. Men jag gör framsteg hela tiden, sa hon i torsdags, då hon meddelade att hon skulle ställa upp på 100 meter fjäril. 

Sjöströms supertid på 100 meter fjäril

Hon hoppades kunna leva på sin rutin – och i lördagens försöksheat räckte det långt. 

Mer därtill faktiskt. 

Den svenska superstjärnan inledde försiktigt och vid vändningen låg hon en bit efter.

Men hon avslutade starkt och vann försöksheatet på 56.18, hennes snabbaste tid på 100 meter fjäril på fyra år, tredje bästa tid, och är klar för söndagens semifinal. 

– Det här var verkligen mycket mycket bättre än jag hade kunnat förvänta mig. Jag trodde inte att jag skulle göra min bästa tid på fyra år. 

Bästa tiden för Sjöström på fyra år

Det kan låta galet, men det är sant. Senast Sjöström simmade så här snabbt var den 23 juli 2017, då hon simmade på 55.96 på VM i Ungern.

– Jag minns faktiskt inte när jag kände mig så starkt på sista längden på en hundring fjäril någonsin. Jag hade kunnat simma en hundring till. Det var fantastiskt. Jag kände mig överraskande lugn inför loppet och visste inte vad jag skulle förvänta mig, säger Sarah Sjöström efter loppet. 

I den mixade zonen gratulerades Sjöström av sina vänner i det nederländska laget. Först framme var Ramoni Kromowidjojo som klappade om henne – sen kom Femke Heemskerk med en hyllning som ställde svenskan. 

Hemskerk grabbade tag i Sjöström. 

– Vad gör du? Du är galen Sarah, sa hon innan hon släppte och gick vidare. 

Sjöström blev full i skratt.

– Där har ni en bra kommentar

Louise Hansson gick till final

Även Louise Hansson har avancerat från försöken med 56.97. Tiden var den sjätte bästa i försöken och räckte till en trygg semifinalplats.

– Jag är jättenöjd. Jag gjorde det jag skulle och tog mig till semifinal. Det var inget perfekt lopp, så det ska finnas mer, säger hon. 

Sjöströms världsrekord, som hon satte på OS i Rio de Janeiro 2016, är 55.48 sekunder. 

Sjöström har sedan tidigare aviserat att hon även kommer att ställa upp i 50 och 100 meter frisim.


GUIDE: Allt du behöver veta om simningen i OS 2021 • Tider och program 

LÄS MER: Sjöström: ”Nu hade jag behövt honom som mest” 

LÄS MER: Alshammar: ”Jag frågade pappa om jag var sinnessjuk” 

LÄS MER: Detaljen i videon – som avslöjar Sarah Sjöström