Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förklarar kritiserade bilden: ”Skämdes”

Benjamin Whittaker, till vänster, på väg att lägga sin silvermedalj i fickan.
Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Benjamin Whittaker.
Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN

TOKYO. Benjamin Whittaker var så bedrövad efter att ha fått silver i boxning att han la medaljen i fickan – något han fått kritik för i efterhand. 

Nu ber han om ursäkt och ångrar sig. 

– Jag försökte inte vara respektlös, jag skämdes bara så mycket över att jag inte vann, säger han till Sky Sports. 

Prispallsceremonin i boxningsherrarnas lätta tungvikt har blivit en snackis i OS-staden. Detta på grund av silvermedaljören, britten Benjamin Whittakers, enorma besvikelse. 

Efter att han förlorat mot kubanen Arlen Lopex så var han bedrövad. Han grät och vägrade gratulera sin motståndare, men det mest uppmärksammade var det som skedde under prispallsceremonin. 

När resten av kombattanterna glatt hängde på sig sina medaljer och visade upp dem för kameran la Whittaker ner sitt silver i fickan. 

– Jag gjorde det för alla där hemma, säger den Wolverhamptonbördige boxaren till Sky Sports. 

– Jag kände mig som ett misslyckande. 

Benjamin Whittaker la silvermedaljen i fickan

Enligt The Guardian fick 24-åringen hård kritik på främst sociala medier, men även i traditionella medier har hans beslut att lägga OS-medaljen i fickan kritiserats. TNT Brasilien skriver bland annat: ”Skamligt – var är hans olympiska anda?”

Det ska även sägas att han även hyllades för sitt tilltag. Tv-personligheten Piers Morgan twittrade uppskattande: ”Äntligen någon som vågar visa sanningen om hur det är att tävla i elitidrott”. 

Med lite distans till ceremonin säger Whittaker nu att han ångrar sig. 

– Jag borde bara ha hängt den här vackra silvermedaljen runt min hals och fyrat av ett leende. För det här är inte bara för mig, utan för mitt land, säger han. 

Whittaker tillägger att han inte ville vara respektlös, utan att han bara är en extrem vinnarskalle. 

– Till och med när jag spelar tv-spel mot mina vänner och förlorar så pratar jag inte med dem på några timmar...så det handlade om att jag skämdes så mycket över att jag inte vann. I framtiden kommer jag titta tillbaka på det här och tänka: ”vad höll jag på med egentligen”. 


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet 

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program 

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program 

GUIDE: OS-finalen i fotboll • TV-tider och information