Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förklarar bullbilden: ”Ett värre klimat nu”

Jenny Rissveds på fredagens pressträff.
Jenny Rissveds tävlar i mountainbike i Tokyo.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
För fem år sedan tog hon ett sensationsguld i Rio – som Os-debutant.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

TOKYO. Jenny Rissveds väg mot OS i Tokyo har kantats av depression och ätstörningar.

Guldhjälten från Rio 2016 tror att klimatet på sociala medier starkt bidrar till att andra hamnar i samma problem.

– Jag tycker inte vi ska prata om vikt, mått eller mat överhuvudtaget, säger Rissveds.

För fem år sedan gick Jenny Rissveds från okänd till folkkär över ett cykellopp. Hon tog OS-guld i mountainbike och cyklade rakt in svenska folkets hjärtan.

Vad inte många visste var att hon samtidigt kämpade med ätstörningar och depression. Något som eskalerade efter OS-guldet och uppmärksamheten som följde.

– Jag har gått igenom mycket. I efterhand kan jag säga att jag lärt mig mycket, även om det låter klyschigt. Det har varit många motgångar sedan Rio, men jag har vuxit mycket av det vilket jag är tacksam för. 

Efter ett par års timeout från idrottandet gjorde Jenny Rissveds comeback 2019 och är nu på plats i Tokyo som regerande olympisk mästare.

– När jag kom hit så slog det mig att det är ganska häftigt den resan jag gjort. Jag känner mig väldigt stolt över att vara tillbaka med ett OS. 

Förklarar bilden: ”Blivit ett värre klimat”

Dagarna innan avresan till Japan delade Jenny Rissveds en bild på Instagram.

”För att bryta av lite bland all galenskap som florerar här”, inledde hon inlägget och gick igenom vad hon ätit under en träningsdag: bland annat gröt, macka, fyra rör med godis, bulle och saft. 

Foto: Instagram

På en pressträff i Japan utvecklade 27-åringen vad hon ville ha sagt med bilden och texten.

– Det har blivit ett värre klimat de senaste åren. Jag tänker på dagens ungdomar som har miljoner källor på internet. Det kan vara inspirationskällor men för de som ligger på gränsen till psykisk ohälsa är det mycket som triggar.

Drabbades av ätstörningar i gymnasiet

Jenny Rissveds ätstörning startade i tvåan på gymnasiet när hon började jämföra sitt eget utseende med en person som bloggade.

– Kan jag avdramatisera lite genom att visa att jag äter mycket kan hoppas jag att jag kan hjälpa någon som ser det. Jag vet själv hur det är att se inlägg, säger Rissveds och fortsätter:

– Jag tycker det är onödigt att prata om vikt, mått och mat överhuvudtaget. Jag tycker inte att vi ska göra det. Det finns mycket som kan trigga och vi ska undvika det.

På tisdag är det dags för den regerande olympiska mästarinnan att försöka försvara sitt guld.

– Banan här är helt nybyggd och både intensiv och rolig. Jag tror att den passar mig, säger Rissveds.