Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flickvännens stöd: ”Får ett så speciellt band”

Foto: Instagram
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: Instagram.

TOKYO. Det är Armand Duplantis som får stå med medaljen runt halsen. 

Men han har inte gjort resan mot OS-guldet ensam. 

Den nyblivna mästaren berättar om vad föräldrarna Greg och Helenas betyder för honom och hur de får honom att slappna av inför en stor tävling. 

Dessutom avslöjar Duplantis vad stödet från flickvännen Desiré Inglander betyder för honom. 

– När man är med någon så mycket får man ett speciellt band, det betyder mycket, säger han. 

”Alltid stolt över dig älskling”, skrev Inglander på Instagram direkt efter OS-guldet. 

Han gjorde det. 

Efter finalbesvikelsen på VM i London, euforin på EM i Berlin året efter, den knappa guldmissen på VM i Doha och världsrekord både inomhus och utomhus. 

Armand Duplantis, 21, är olympisk mästare i stavhopp efter en sanslös uppvisning, och var aldrig något snack. 

Christopher Nilsen, USA, försökte göra sitt med att sätta press genom att ta 5,97 i första försöket och slå sitt personbästa - men Duplantis svarade med att sväva över samma höjd. 

Därefter klarade Duplantis 6,02 lekande lätt samtidigt som Nilsen rev ut sig - och guldet var i ”Mondos” händer. 

Bronset gick till brasilianaren Thiago Braz.  

Svenske superstjärnan gjorde sen ett försök på världsrekordhöjden 6,19. Han var otroligt nära i det första försöket, men det blev inget världsrekord den här gången. 

Stödet från föräldrarna till Duplantis

Duplantis har tagit sig hit tack vare stenhårt jobb, en orubblig beslutsamhet att bli bäst i världen och en stor dos talang. 

Och med hjälp och stöd, förstås. 

Inte minst från mamma Helena och pappa Greg. De är båda gamla friidrottare som träffades när Helena flyttade från Dalarna till USA 1985. Helena var sjukamperska och Greg var stavhoppare. På den vägen fick Duplantis en direkt och självklar väg in i sporten. 

De började som lek på baksidan i familjen trädgård. Därifrån har det tagit vägen via skolan och mindre tävlingar till Diamond League och OS-final. Den gemensamma nämnaren har varit att föräldrarna, som fortfarande är Duplantis tränare, har funnits med längs hela vägen. 

Armand Duplantis med föräldrarna Helena och Greg.
Foto: DAISUKE ASAUCHI / BILDBYRÅN

Deras betydelse för Armand Duplantis är enorm.

– Jag har upplevt allting med dem sedan jag var ett litet barn, så jag är väldigt tacksam att mina föräldrar är här. Det är väldigt viktigt för att kunna slappna av, säger Duplantis. 

Så hjälper föräldrarna Duplantis att slappna av

Innan OS startade berättade Duplantis om den såväl personliga som externa pressen på honom. Han berättade att han upplevde att han ”bär hela Sveriges förväntningar” på sina axlar. 

En börda inte helt lätt att bära. Men att ha Helena och Greg med sig hjälper honom att hålla allt jobbigt borta. 

– Att ha dem här är viktigt, med all stress och press. Med dem här så kan jag slappna av, säger Duplantis. 

– Vi kan bara sätta oss och prata, prata som vi alltid gjort, inför en tävling. 

Vad pratar ni om då? 

– Det kan vara vadsomhelst. Det kan vara om något hemma, något av mina syskon eller så. Allt. 

Greg Duplantis rycker på axlarna när han får frågan om hur de hjälper sin son att hantera pressen. 

– I mångt och mycket handlar det om att vi alltid ska göra samma saker som vi alltid gjort. Skapa en normalitet. Sen förbereda honom på att det kommer med resultaten. Vill du vara bäst så kommer folk förvänta sig att du är bäst med. 

Duplantis om kärleksstödet från flickvännen

Det är inte bara föräldrarna som Duplantis har nära sig nu. Sedan en tid tillbaka är Duplantis i ett förhållande med den svenska modellen Desiré Inglander, 20. 

De träffades på midsommar 2020, började dejta och när 20 blev 21 så blev det mer seriöst. Han berättade att han föll för den svenska charmen och beskriver sin nya flickvän som ”en väldigt vacker och cool person”.

– För mig som person gör det så klart skillnad, men jag vet inte om det påverkar mig som stavhoppare. Kanske blir jag bättre, vi får se. Det är som livet ska vara, man träffar nytt folk och upplever nya saker, sa han till Aftonbladet då. 

Paret har den senaste tiden delat med sig av flera bilder tillsammans på sociala medier. På Duplantis senaste bild på dem två skrev han: ”Jag måste göra några grejer, jag är snart tillbaka” ackompanjerat med en japansk flagga. 

Han berättar att de, under det år de träffats nu, fått ett nära band och att hennes stöd är viktigt för honom. 

– När man är med någon så mycket som vi är med varandra får man ett speciellt band till varandra. Så det betyder mycket för mig. 

Han fortsätter: 

– Det coolt att vi båda har våra karriärer. Hon gör sin grej, jag gör min grej, men det är min flickvän och vi gör fortfarande vanliga grejer ihop. Sånt som vanliga par gör. 

– Men alla par är inte den situationen, att en i paret åker i väg och tävlar på OS i tre veckor. Det är fortfarande nytt för oss och vi får hantera det. Det här är antagligen inte sista gången jag måste lämna henne en längre tid, säger Duplantis. 

Desiré Inglander uttryckte sin kärlek direkt efter OS-guldet. 

”Alltid stolt över dig älskling”, skrev hon på Instagram.

”Så du går bara ut där och vinner OS-guld?”

Desiré Inglander visade sin stolthet över pojkvännen Armand Duplantis OS-guld.
Foto: Instagram

Nästa gång det blir så blir rimligtvis på nästa stora mästerskap som väntar för Duplantis. Efter en snabb titt i kalendern kan man se att det är friidrotts-VM i amerikanske Eugene, Oregon, som egentligen skulle ha avgjorts den här sommaren. 

Men då OS flyttades fick även VM maka på sig och kommer nu istället att avgöras 15-24 juli 2022. 

Dit åker OS-mästaren Duplantis med hopp om att ta hem sitt första VM-guld. 


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet