”Jag ville visa svenska folket att jag kan den”

Mondo säkrade OS-guldet – rev ut sig på världsrekordhöjden
Armand Duplantis med sin guldmedalj runt halsen.
Foto: Discovery Plus.
Armand Duplantis sjunger med i nationalsången.
Foto: Discovery Plus.

TOKYO. I går lyckades han förverkliga drömmen han haft sedan han var ett litet barn. 

Men firandet blev modest för Armand Duplantis. 

– När jag och min pappa hade föreställt oss OS-guldkvällen tänkte vi att vi skulle ha vin eller champagne, men när vi kom hem så gick vi bara och la oss, säger han. 

Armand Duplantis väger sin guldmedalj i handen. 

– Det känns mycket mer äkta med den här runt halsen, det är verkligen en superspeciell känsla, säger han. 

Det har bara gått drygt tolv timmar sedan 21-åringen som ensam hoppare seglade över 6,02 och vann OS-guld i stavhopp. Det har inte blivit många timmars sömn. 

– Jag håller i gång på adrenalinångor, lycka och det faktum att jag försöker njuta av stunden så gott jag kan. För man får inte så många stunder som den här i livet. 

Armand Duplantis firande i natt

Själva firandet blev dock väldigt, väldigt lugnt. 

– Jag har inte hunnit göra så mycket, om jag ska vara ärlig. Det har hänt så mycket på min telefon att jag inte är i närheten av att kunna ta tag i allt, säger han. 

– Jag fick begränsa det till att prata med min familj igår. 

En anledning till att firandet blev så lugnt var dels att klockan hann bli ganska sen innan Duplantis kom hem, men även för att det inte funnits tid att äta. 

– När jag kom hem vid halv tre hade jag inte ätit ordentlig på typ tolv timmar, så jag var ganska nära döden, säger han och avfyrar ett skratt. 

– När jag och min pappa hade föreställt oss OS-guldkvällen tänkte vi att vi skulle ha vin eller champagne, men när vi kom hem så gick vi bara och la oss. 

Duplantis om känslan på prispallen

Desto mer högtidligt blev själva medaljceremonin. En av medaljutdelarna var stavhoppslegendaren Sergej Bubka, en person Duplantis beskriver som en ”mytologisk figur”. 

När han fick medaljen runt halsen så var det en känsla av såväl glädje som lättnad. 

– Jag njuter enormt av det här guldet. Men det är faktiskt mer lättnad. Det är väldigt skönt att jag vann det här guldet. 

Efter att medaljen var utdelad spelades den svenska nationalsången och precis i slutet av den drog Duplantis av munskyddet. 

– Jag vet inte exakt varför jag gjorde så, kanske lite för att visa svenska folket att jag kan nationalsången. Vill man vinna en massa guld måste man kunna den.

Efter det lugna firandet i går finns det chans för mer av en fest i kväll. 

– I kväll finns möjligheten i alla fall. I går hade det helt enkelt inte gått. Det var liksom inte värt att ta kål på oss själva i natt bara för att, vi var så trötta och hungriga att jag inte ens vill tänka på vad som hade hänt om vi hade börjat dricka. 

Och sen då? 

– Sen ska jag till Sverige och umgås med flickvän och familj... jag vet inte vad vi ska göra riktigt. Jag vill bara ta det lugnt just nu. 


LÄS MER: Hatet mot Duplantis i USA: ”Det är löjligt och småaktigt”

LÄS MER: Duplantis fick superskor inför OS – tog inte med dem 

LÄS MER: Angelica Bengtsson i tårar efter kvalet: ”En krigszon”

LÄS MER: Stjärnan slipper bestraffning – efter gesten på prispallen

LÄS MER: Montler missade medalj – med 1,4 centimeter: ”Fruktansvärt”

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program