Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mondo fick superskor – lämnade dem hemma

Armand Duplantis fick ett par superskor inför OS.
Foto: CHRIS COOPER/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK / CHRIS COOPER/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
...men han valde att lämna dem hemma.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

TOKYO. Armand Duplantis fick ett par ”superskor” med kolfiberplatta inför OS.

Men han valde att lämna dem hemma.

– Han ville inte ta några risker, säger pappa Greg Duplantis.

Samtidigt varnar experten Miro Zalar för att ”materialdoping” kan komma att påverka stavhoppet framöver. 

Det har skett en sensationell utveckling när det gäller skor inom friidrotten under de senaste åren.

Först var det långdistanslöpningen som revolutionerades med helt nya skor som hade tjocka skumsulor och inbyggda kolfiberplattor, som hjälpte löparna att kapa sina personliga rekord.

Sen kom liknande skor till sprintlöpning och längdhopp. Och nu har de även nått stavhoppet.

Inför OS i Tokyo lanserade Puma den helt nya skon ”evoSPEED Tokyo Future Jump” som Duplantis själv hade fått vara med och ta fram. Den hade en kolfiberplatta i sulan som tillverkats i samarbete med F1-teamet Mercedes-AMG Petronas.

– Jag tycker den här skon är helt perfekt, förklarade ”Mondo” när den lanserades.

Duplantis testar de nya skorna inför avresa till OS.
Foto: Puma.

När Armand Duplantis klev ut i stavkvalet på OS såg det också ut som att han hade Pumas nya superskor på fötterna. Misstanken om det blev ännu starkare när ”Mondo” var snabbare än någonsin på ansatsbanan och själv var förvånad över hur enkelt han kunde böja de styva stavarna.

Men det var inga nya superskor.

– Nej, de nya skorna är hemma. Han hoppade med de gamla vanliga skorna, men utan emblem på, säger mamma Helena Duplantis.

Varför han lämnade dem hemma? Pappa Greg Duplantis förklarar:

– Han gillar dem han tävlar med nu och ville inte göra några förändringar tätt inpå OS. Han ville också vara helt säker på att skorna är godkända enligt regelverket, därför kör han vidare med sina vanliga skor.

Kan komma nya regler

Internationella friidrottsförbundet (World Athletics) har varit väldigt aktiva med att reglera alla nya skor som släpps just nu. Några av skorna som Puma har lanserat inför OS är till exempel inte tillåtna att användas i stavhopp.

Just ”evoSPEED Tokyo Future Jump” är dock godkända.

Duplantis nya skor är godkända för alla grenar.
Foto: World Athletics.

Samtidigt är det oklart vad som kommer att hända efter OS. World Athletics väntas gå ännu hårdare åt de nya superskorna för att bromsa utvecklingen – och då kan skor som är godkända i dag plötsligt vara förbjudna.

– Jag tycker det är bra att de tittar på det här, säger Radiosportens expert Miro Zalar när SportExpressen träffar honom på Olympiastadion i Tokyo.

– Jag hoppas de kommer reglera det så jävla hårt, annars kan det bli materialdoping av det här. Visst, man får acceptera att det finns en utveckling, men det här måste faktiskt begränsas. Lek med tanken att folk börjar hoppa 2,80 i höjd och sånt – det blir ju inte bra.

Vilken skillnad kan en supersko göra i just stavhopp?

– En del. Jag kan ta ett exempel: Om jag som tränare vill att du ska hoppa ut två grader högre i isättningen, då är det inte bara att gå ut och göra det. Ofta handlar det om att du inte har en fysik som räcker till, du är inte stark nog att hoppa ut så högt. Men det här kan ju innebära att den som inte har den fysiska förmågan kan få hjälp av skorna i stället...

Du jublar inte över utvecklingen?

– Nej. Men samtidigt tror jag inte att de här nya skorna kommer revolutionera något här och nu. Jag tror inte att ”Mondo” kommer hoppa orimligt högt så fort han tar på sig dem. Det handlar om så mycket annat i stavhopp.

Miro Zalar rycker på axlarna.

– Det är så jag känner just nu, men jag var emot kreatin när det kom också. Där fick jag ge mig. Vi får se.

Stavhoppsfinalen på OS avgörs på tisdag klockan 12.00. Armand Duplantis är skyhög favorit till guldet efter att ha dominerat totalt under de två senaste åren och bland annat noterat världsrekordet 6,18.


LÄS MER: Montler missade medalj – med 1,4 centimeter: ”Fruktansvärt”

LÄS MER: Duplantis till final – efter oväntad miss: ”Bullshit” 

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program