Drömmålet avgjorde otroliga OS-matchen

Fridolina Rolfö blev tvåmålsskytt varav ett var en riktig drömträff.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Hedvig Lindahl räddar Sam Kerrs straff.
Foto: Discovery Plus

STOCKHOLM/TOKYO. Fridolina Rolfö avgjorde med ett läckert distansskott.

Matchen mot Australien hade allt.

Efter 4-2-segern ser det minst sagt bra ut för Peter Gerhardssons landslag. 

– Det var skönt att få smälla dit den, jag gillar att komma i de lägena och nu fick jag mycket yta och fick tid att trycka till den, säger Rolfö efter drömmålet. 

OS-premiären mot USA bjöd på ett fyrverkeri av svenska målchanser och en i det närmaste perfekt insats av Peter Gerhardssons landslag.

Mot Australien fungerade spelet sämre, inledningsvis. Men efter 20 minuter av mittfältskamp och slarvigt försvarsspel bröts dödläget.

Ett skolboksexempel i anfallsfotboll ledde fram till 1-0.

Kosovare Asllani vann boll, rullade ut på högerkanten där Sofia Jakobsson mötte och serverade Fridolina Rolfö i boxen. Barcelonaproffset skickade behärskat in 1-0.

Målet gav energi till Sverige.

Positionerna flyttades fram.

Det började lukta 2-0. 

Närmast och mest spektakulärt var Filippa Angeldahl avslut, en vänstervolley efter en hörna, men bollen susade utanför målramen.

Kort därefter, i den 36:e minuten: Australiens superstjärna Sam Kerr kvitterar med pannan, efter ett inspel från Kyah Simons.  

Hedvig Lindhal fick händerna på bollen, men med minsta möjliga marginal passerade den mållinjen.

– Det var en otroligt svängig match och Australien gör det väldigt svårt för oss, de gör det bra och spelar sig ur vår press och har ett litet övertag i första halvlek när vi inte riktigt kommer in i det, säger Magdalena Eriksson. 

Kort senare skrek Australien på straff när Hanna Glas var på Sam Kerr i straffområdet, domaren valde dock att fria. 

”Ska vara straff”

Sam Kerr, som vunnit skytteligan i tre länder: Australien, USA och England. Och skickade in 21 mål på 22 ligamatcher för Chelsea den gångna säsongen, skulle få sin revansch.

Den andra akten han knappt börja innan Kerr – med nummer två på ryggen – omarkerad nickade in Australiens ledningsmål. 

– Jag tycker vi spelade bra i 60 minuter, men det spelar ingen roll, de drog vinstlotten till slut, säger Sam Kerr efter matchen. 

För det spelade ingen roll att Kerr prickade in 2-1-målet, Sverige skulle vända. Men det sved hos Magdalena Eriksson, klubbkamrat med Kerr i Chelsea.  

– Jag är aldrig nöjd över att släppa in två mål, vi ska hålla nollan, det är inte kul men det absolut viktigaste är att vi vinner matchen och att vi visar att vi kan vinna fotbollsmatcher på olika sätt. Det behöver inte alltid vara snyggt. Vi hittar ett sätt ändå, det tar vi med oss. 

Supermål av Rolfö

Magdalena Eriksson & Co. hämtade sig snabbt efter chocköppningen på halvleken. 

Lina Hurtig kvitterade, efter en ny assist av Jakobsson. Och Fridolina Rolfö fixade 3-2 – med ett läckert distansskott. Filippa Angeldahl låg bakom båda målen.

– Det var skönt att få smälla dit den, jag gillar att komma i de lägena och nu fick jag mycket yta och fick tid att trycka till den, säger Rolfö om målet. 

– Vi hade inte haft så många distansskott under matchens gång, och man kände att ytorna fanns när vi hittade mellan lagdelarna. Det var på tiden. 

Och hon hyllas av lagkapten Caroline Seger: 

– Det är ett helt fantastiskt skott som Fridolina har. Det är ingen engångsgrej, det är något hon gör dagligen jag är inte så förvånad. 

Med 20 minuter kvar till 90 fick Australien straff. Sam Kerr fick chansen att göra hattrick, men Hedvig Lindahl räddade.

– En strålande räddning. Hon går åt rätt håll och lyckas hålla kvar ben och armar, säger experten Jens Fjellström i discovery+.

Lindahl själv var lite återhållsam: 

– Det var väl inte den bästa straffen i världshistorien om jag ska vara ärlig. Men hon hade gjort två mål innan så det är klart att man tänkte att hon hade lite självförtroende. 

– Jag fick bara en liten känsla av att hon skulle gå lite åt mitt vänster och att hon också kan gå mot mitten ibland så mina berömda ben fick ta den. Det var inte en bra straff. Jag tror att jag kanske läste sönder den lite. 

Tio minuter från slutet kom sen spiken i kistan. Då nickade nämligen Stina Blackstenius in 4-2, efter ett delikat förarbete av Kosovare Asllani.

Det svenska landslaget kan nu rikta blickarna med kvartsfinal. GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

EXPERTERNAS DOM: Så går det för Sverige i OS-fotbollen • Genomgång och betyg