Dramat under rysaren – stoppas av domaren

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
Här stoppas Palicka (utanför bild) från att komma in när Mikael Aggefors vill springa ut.
Foto: Discovery plus.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

TOKYO. Andreas Palicka blev hjälte i sista sekunden och räddade Sverige från ett fiasko mot Bahrain.

Men innan det dramatiska avgörandet hände något som målvakten aldrig varit med om tidigare. Domarna stoppade honom från att komma in på planen.

– Jag vet inte vad som hände, säger Palicka.

Sverige var storfavoriter mot Bahrain men fick inte saker och ting att stämma i Yoyogi-stadion i Tokyo. Efter en stark inledning och fem måls ledning efter 13 minuter låste sig det mesta för Sverige och Bahrain vände på matchen.

Bahrain ledde länge och Sverige var på väg mot en sensationell förlust i OS-premiären. Då vaknade laget i slutminuterna. Hampus Wanne kvitterade med tre minuter från slutet och Albin Lagergren satte 32-31 när 54 sekunder återstod.

I matchens absoluta slutskede fick Bahrain ett gyllene läge att sno en poäng när domaren pekade på straffpunkten. Då byttes Andreas Palicka in. Målvakten hade startat matchen men byts ut i halvtid. 

Palicka valde rätt hörn och fixade segern till Sverige.

– Jag såg rätt snabbt var han skulle dra den, sedan var det stängt. Det var jävligt skönt, säger Palicka.

Dramat innan avgörandet

Sedan avslöjade 35-åringen att planen var att han egentligen skulle bytas in redan när Baharin fick straff med sex minuter kvar. Men det fick han inte för domarna.

– Det är första gången jag varit med om det, att en domare nekar ett målvaktsbyte i handboll. Jag vet inte vad som hände…om det var domarna som nekade, om tiden gick eller vad det var. Det blev något missförstånd där, säger Palicka.

Så var vad det som hände egentligen? Björn Ericsson, domarchef på svenska handbollsförbundet, följde matchen på tv hemma i Sverige och noterade den märkliga situationen.

– Svenskarna fick byta målvakt men gjorde det för sent och därför stoppade domarna det. Straffskytten var i princip redan på plats för att lägga straffen, säger Ericsson och fortsätter:

– Det är väldigt väldigt ovanligt att det här händer. Hade straffskytten redan haft bollen i handen hade inte varit något snack men här var han en meter i från.

Så det handlade inte om att tiden rullade?

– Nej.

Gjorde domarna rätt här?

– Det vill jag inte yttra mig om.

Sågar sig själv efter segern

Andreas Palicka kom i stället alltså in i matchens allra sista sekund, när Sverige ledde med 32-31 och Bahrain hade tilldömds en straff.

– Så det var klart redan från början att jag skulle in och försöka ta den, säger målvakten.

Han var nöjd att få vinna i sin OS-debut men sågade både sig själv.

– Det är den sämsta landskampen jag spelat med det här landslaget. Vi fick inte samarbetet att stämma mellan försvar och målvakt men det var skönt med två poäng, säger Andreas Palicka.

Sverige möter hemmanationen Japan i nästa gruppspelsmatch på måndag.