Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dopinglarmet från OS: ”Otroliga världsrekord”

Hajo Seppelt, på plats i Japan för att bevaka OS i Tokyo.
Foto: Petter Landén
Hajo Seppelt, på plats i Japan för att bevaka OS i Tokyo.
Foto: Petter Landén
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: NOUSHAD THEKKAYIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

TOKYO. Här är dopinglarmet från OS-staden. 

Den undersökande journalisten Hajo Seppelt varnar för att det kan bli ett spel präglat av dopingfusk. 

– Det har varit några otroliga världsrekord som man kan ifrågasätta den senaste tiden, inte minst i friidrott, säger han. 

Samtidigt tvivlar den kanadensiska gångaren Evan Dunfee på om IOK vill fånga dopingfuskarna. 

På förhand skulle OS i Tokyo komma att handla om coronaviruset. Och så här långt är det sant – men det kan komma att ändras till att spelen handlar mer och mer om doping. 

Det tror den prisbelönta, undersökande journalisten Hajo Seppelt. SportExpressen träffar honom mitt i den gigantiska konferensanläggningen Tokyo Big Sight, som under OS fungerar som mediahub. 

Enligt Yahoo Sports ska det utföras över 5000 dopingtester på OS. Men skadan kan redan vara skedd, på grund av coronapandemin. 

– Redan förra året var det ett enormt underskott av dopingkontroller. Det gjordes nästan inga kontroller förra våren och systemet har inte funkat som det brukar, så det har funnits stora möjligheter för idrottarna att fuska om de vill, säger han och fortsätter: 

– När det inte finns ordentlig kontroll förförs vissa utövare att fuska. Det har hänt förr, så jag tror att det kan ha hänt igen. 

Tvivlen på antidopingarbetet inför OS

Seppelt tror att dopingpåverkan redan syns. Han pekar på att det varit ett par världsrekord i främst tyngdlyftning och friidrott ”som går att ifrågasätta”.  Han vill dock inte säga exakt vilka han menar. 

– Jag kan tänka mig att vissa idrottare har utnyttjat luckorna i kontrollsystemet för att fuska. Så jag tror att OS kommer att påverkas av doping förr eller senare.

Och frågan är hur stort förtroende utövarna har för att den internationella olympiska kommittén vill fånga fuskare. Den kanadensiska gångaren Evan Dunfee, som tog brons på 50 kilometer i Doha, är tveksam. 

”Jag fick frågan om bristen på dopingtester på alla förläger inför OS. Det är viktigt att komma ihåg att testorganisationen är beroende av IOK och IOK vill skapa illusionen av att spelen är rena. Testa ingen, fånga ingen – det lättaste sättet att få sina rena spel”, skriver han på Twitter.  

När SportExpressen når Dunfee säger han att han personligen inte upplevt att antalet tester är färre nu än inför OS i Rio de Janeiro, men säger samtidigt att han inte minns helt och hållet. 

– Jag har bara fått höra att det är färre dopingtester än vanligt på förlägren. 

Är du orolig över att du ska tvingas möta dopingfuskare på OS? 

– Ja, det är jag alltid. Men inte nödvändigtvis mer nu än vad jag varit förut.  

Seppelts dokumentär ”chockar” utövarna

Seppelt säger att testorganisationen ITA (International testing agency) gör ”ett ganska bra jobb”, men förstår samtidigt skepsisen mot dem då de – även om de är en självständig organisation – delvis finansieras av IOK. 

– Det behövs fler självständiga organisationer som jobbar med det här. 

Och Seppelt håller med att det inte är 100 procent i IOK:s intresse 

– Om du på allvar kämpar för att hitta utövare som dopar sig, så kommer du göra det. Problemet med den kommersialiserade idrotten är att dopingfall ger sporten dåligt rykte. Så tror du att man vill se dopingfall här? Nej, för det är dåligt för affärerna. 

En annan sak som kan minska utövarnas förtroende för antidopingarbetet är hur enkelt det är att sabotera för en enskild utövare. Precis innan OS startade kom en ny dokumentär från Seppelt och hans kolleger från tv-kanalen ARD kallad ”Doping Top Secret: GUILTY”. I dokumentären visar de hur dopingklassade preparat med enkelhet kan absorberas via huden, vilket gör att man sedan testar positivt i ett dopingtest. 

Därmed löper alla utövare en risk att utsättas för ett sabotage som är omöjligt att bevisa.  

– Majoriteten av de tyska idrottarna som har sett dokumentären har blivit chockade och desillusionerade. De undrar vad det här betyder för sportens framtid och för framtiden av antidopingarbetet. För du kan inte försvara dig mot den här typen av sabotage eller attacker, säger Seppelt. 

Så vad krävs för att utövare ska känna sig trygga – och att du som tv-tittare kan känna dig trygg med att de fångar de som försöker fuska? 

– Regelsystemet som är nu inte är bra nog längre. För det skyddar inte utövarna nog, säger Seppelt och fortsätter: 

– Idrottare måste kunna bevisa sin oskuld – om de är oskyldiga. Man får ha andra gränsvärden, göra fler dopingkontroller, utveckla testmetoder så att de kan göra mer kvalitativa dopingtester. Det finns inte några enkla svar, men idrotten måste hitta svar. 


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

GUIDE: Allt du behöver veta om simningen i OS 2021 • Tider och program 

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program