Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dog ett halvår innan OS: ”Vi spelar för honom nu”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Portugal ställdes mot Sverige i gruppspelet
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

TOKYO. Portugal spelar OS-handboll för första gången i landets historia – men utan en av de stora stjärnorna.

Bara ett halvår innan spelen i Tokyo avled landslagsmålvakten Alfredo Quintana under träning.

– Vi vill vinna alla matcher och alla turneringar för hans skull, säger Miguel Martins.

Miguel Martins står och pustar ut i Yoyogistadion i Tokyo. Hans Portugal har precis förlorat med ett mål mot Sveriges handbollsherrar i OS-gruppspelet. 

23-åringen hade matchens sista läge och chansen att fixa en poäng åt sitt lag, men lyckades inte få in frikastet över den svenska muren.

– Just nu har jag ingen bra känsla. Vi kände att vi kunde vinna och kämpade hela vägen... men det var bara inte vår dag, säger Martins.

Samtidigt som Sveriges herrar redan är klara för kvartsfinal har Portugal ett jobbigare läge. Laget har bara vunnit en av de tre första matcherna.

– Vårt mål är att ta oss vidare till kvartsfinal och sedan vinna så mycket det bara går. Det är underbart att vara i ett OS, men samtidigt saknar vi en person här, säger Miguel Martins.

Alfredo Quintana blev 32 år gammal

Han syftar på målvakten Alfredo Quintanas tragiska öde. I februari tränade Quintana med sitt klubblag Porto när han föll ihop på planen. Landslagsspelaren hade drabbats av hjärtsvikt och fördes akut till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

– Det har varit en tuff tid för alla i laget. Vi får försöka fokusera på sporten och vad vi kan göra i den här turneringen. Jag tror att vi kan komma ut starka ur det här till slut, säger Miguel Martins om sin tidigare landslagskollega.

Storspelade mot Sverige i EM: ”En riktigt fin kille”

Alfredo Quintana hann göra 71 landskamper för Portugal och spela flera stora mästerskap. Målvakten mötte Sverige som sent som i fjol, då han storspelade i EM och blev nominerad till turneringens lag. Bara en månad innan hans död spelade han VM, där Portugal slutade tia.

Quintana fick aldrig chansen att uppleva ett olympiskt spel.

– Vi vill vinna alla matcher och alla turneringar för hans skull, säger Miguel Martins.

Hur minns du honom?

– Han var en fantastisk människa. Jag kan verkligen inte ta in att det har hänt honom, men så är det livet ibland. Alfredo var verkligen en riktigt fin kille. Vi spelar för honom nu.