Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Diskushjältarna bröt mot coronareglerna

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

TOKYO. Daniel Ståhl och Simon Pettersson bröt mot coronareglerna när dök upp på handbollslandslagets match mot Danmark, enligt SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Han kallar händelsen för ”olycklig”.

Men nu tar SOK:s presschef Lars Markusson på sig skulden för det inträffade.

– Ingen skugga skall falla över Daniel och Simon, är det någon som har gjort fel så är det jag, säger Markusson till SportExpressen.

När Sveriges handbollsherrar slog Danmark med 33-30 i går kväll hade de stöd från två nyblivna OS-medaljörer.

Diskushjältarna Daniel Ståhl och Simon Petterson hade nämligen fått roller som ”assisterande materialare” och ”assisterande presschef” för att kunna vara på plats i Yoyogiarenan.

– Vi ville tacka dem för hur de tog emot oss i OS-byn i går kväll, så vi bad dem smuggla med oss till matchen, förklarade en skrattande Simon Pettersson när SportExpressen träffade honom efter matchen.

På ett videoklipp från handbollslandslagets Instagram-konto kunde man också se hur Ståhl och Pettersson åkte med i lagbussen och stämningen var minst sagt god.

https://www.instagram.com/p/CSCUrressvW/?utm_medium=copy_link

Men nu rapporterar TT att det hela var ett brott mot coronareglerna.

– Det har varit tydligt från Tokyo 2020 och från IOK från början, att aktiva och ledare som är ackrediterade till en sport kan titta på den sporten men tyvärr inte på andra sporter på grund av covid. Det är reglerna, och att inte hörsamma det är tråkigt förstås, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK (Sveriges olympiska kommitté).

Han har också varit i kontakt med handbollslandslaget.

– De har sagt att de ska iaktta det framöver och att det inte ska upprepas, säger Reinebo.

Presschefen tar på sig skulden

Enligt handbollslandslagets presschef Daniel Vandor hade de dock frågat SOK om saken innan de tog med Ståhl och Pettersson till matchen. Ståhl och Pettersson hade också fått klartecken från SOK, enligt friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint.

– Jag sa till dem att det var fine för mig, om SOK också tyckte det var okej. Och de pratade med SOK om saken, säger Torneklint när SportExpressen når henne.

– Det jag tänkte på var ju smittorisken i vår egen trupp, men det var ingen fara eftersom de skulle åka hem tidigt morgonen efter och inte skulle hinna träffa några andra. De är på väg mot Sverige nu.

SOK hade alltså gett klartecken för Ståhl och Pettersson, men nu är det SOK som kritiserar händelsen?

Lars Markusson, presschef på SOK, förklarar vad som hände:

– Ingen skugga skall falla över Daniel och Simon, är det någon som har gjort fel så är det jag. De ville stötta handbollslandslaget efter att de tagit emot dem i OS-byn efter deras medalj, handbollslaget stod där vid halv två. Daniel och Simon blev rörda och ville ge tillbaka och handbollen ville ha med dem. Detta skedde under översikt av handbollslandslagets läkare och genomfördes på ett smittsäkert sätt. Handbollslandslaget vittnar också om att deras närvaro höjde moralen.

Bekräftar: Var ett brott mot coronareglerna

Han medger samtidigt att det här faktiskt var ett brott mot coronareglerna.

– Daniel och Simon har gjort ett grymt OS för Sverige, men det stämmer att deras närvaro där är ett brott mot bestämmelserna i detta OS. Det skulle jag ha varit tydligare med. Situationen uppstår när de blir insläppta på handbollen vilket de egentligen inte får. Vi lever i samma bubbla, friidrottarna och handbollen, men att vara på en annan sports arena är inte i enlighet med reglerna, säger Lars Markusson.

Hade det på något sätt gått att Daniel och Simon var med handbollen enligt reglerna?

– Det ska jag inte spekulera i. Jag vill bara poängtera att Daniel och Simon har gjort allt rätt.

Den som bryter mot coronaregelverket riskerar att bli utslängd från OS. Det hände nyligen med två judokor från Georgien som varit ute på sightseeing i Tokyo.LÄS MER: Tv-profilerna under OS – så mycket drar de in 


Pettersson om Mondos bild: “Det man strävar efter”