”Det var väl inte det bästa ordvalet där”

Foto: Discovery Plus
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Nathalie Hagman.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Nathalie Hagman och Per Johansson inför en EM-match 2010.
Foto: Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN

TOKYO/STOCKHOLM. Per Johansson kallade Nathalie Hagman för en ”cirkushäst” när han petade henne ur VM-laget 2011. 

Nu, tio år senare, spelar hon OS som en av de bärande spelarna i Sverige. 

– Hennes karriär kanske behövde en liten motgång, säger Johansson. 

OS-elden brinner för fullt i Tokyo och Per Johansson syns som expert i Discoverys sändningar. Han har lång erfarenhet inom sporten där han under många år var tränare för det svenska damlandslaget i handboll. 

Först var han assisterande förbundskapten åt Ulf Schefvert mellan 2005 och 2008 för att sedan ta över huvudansvaret mellan 2008 och 2012. 

Höjdpunkten var EM 2010 där han förde Sverige till ett silver, Sveriges första mästerskapsmedalj någonsin. Då hade han tagit med den då 19-årige Nathalie Hagman i truppen. 

Året innan, 2009, blev hon den yngsta svenska spelaren att spela en tävlingsmatch för Sverige, i en VM-kvalmatch mot Montenegro, då var hon 17 år och tio månader. 

2011 var det dags för VM i Brasilien, då fanns inte Hagman med i Johanssons trupp. Motiveringen? Hon var en cirkushäst, enligt Johansson.

– En sådan passar inte in hos oss just nu, sade han då. 

Johansson i dag: ”Inte det bästa ordvalet”

Hagman spelade i det rumänska laget CSM Bukarest mellan 2017 och 2019 där Johansson var tränare under delar av tiden. Så utöver landslaget har de huserat i samma klubblag. 

Knappt tio år senare ångrar han inte uttalandet.

– Ibland tvingas man ta tuffa beslut som tränare, men det var väl inte det bästa ordvalet jag kunde hitta där, men det var i och för sig sant. Jag är ärlig, men det ja, uppfattas olika.

– Livet är för kort för att ångra saker, ibland far man ut till höger och vänster och det har också bidragit till den man är. Jag kommer inte dö nyfiken direkt, men man lär sig med åldern, men det här är saker jag absolut inte skulle vilja vara utan.

Hur tror du att hon tog det beslutet och uttalandet?

– Jag tog med henne som yngst någonsin i landslaget, jag har stöttat henne, spelat Champions League-slutspel ihop och varit i Bukarest tillsammans. Vi har en bra relation, jag tror att hon förstod mig lite. Hon är framför allt en härlig människa, man gillar ju Nathalie.

När vi skriver augusti 2021 i kalendern är Nathalie Hagman en av de mer rutinerade spelarna i det svenska landslaget. Hon spelar både kant och som högernia. 

Relationen bra i dag

I dag är relationen mellan Hagman och Johansson bra, enligt den sistnämnde. 

– Den är jättebra, ibland tar man ta tuffa beslut. Jag tog med henne tidigt, kanske för tidigt, men hon var min ”darling”, sedan blev hon skadad och kom tillbaka och gjorde några bra mästerskap.

– Hennes karriär kanske behövde en liten motgång, vi har en jättefin relation tycker jag i alla fall, det tror jag hon tycker också. 

Nathalie Hagman känner också att de har en ”bra relation” i dag.

– Jag har haft honom som tränare både i landslag och klubblag efter det. Då var det inte jättekul, alltså inte uttalandet utan själva petningen. I dag skämtas det faktiskt en del om att jag är en cirkushäst, så det har vänts till något positivt. Det är inga hard feelings, säger hon.